Čtvrtek, 28. března 2024

O teplárnu v Plzni se svede boj

O teplárnu v Plzni se svede boj

Zájem o pronájem akcií městem ovládané firmy mají velcí hráči z oboru. Plzeňská teplárenská totiž loni vydělala přes 800 milionů čistého.

Finanční skupina J&T, uhlobaroni z Czech Coal, teplárenský gigant MVV Energie, případně Dalkia. A nově také karlovarský velkopodnikatel Karel Holoubek. Ti všichni - a zřejmě přibudou ještě další - si brousí zuby na městem vlastněnou a loni nevídaně ziskovou Plzeňskou teplárenskou. Město akcie neprodá, ale vybranému zájemci možná na čas pronajme. A ten si bude moci vybrat v případě dobrého hospodaření dividendy.

Firma, která patří k větším teplárenským provozům v zemi, zatím neví, co je krize. Loni vydělala přes 800 milionů čistého. A do městské pokladny přinesla na dividendách za posledních deset let skoro dvě miliardy. Přesto díky podílu spalování uhlí, biomasy, výrobě elektřiny účtuje za jeden GJ tepla Plzeňanům jednu z nejnižších cen v zemi - 380 korun. Republikový průměr je kolem 500 korun.

"Plzeňská teplárenská je obrovsky výhodný podnik. Jestli radnice akcie teplárny skutečně nabídne k pronájmu, přihlásím se zřejmě také," říká Karel Holoubek - obchodník s uhlím, spolumajitel hokejového klubu a dostihového závodiště v Karlových Varech. Už sedm let spravuje v tomto lázeňském městě 51 procent akcií tamní teplárny. A to také formou pronájmu.

Nebývalý zájem o plzeňskou společnost odstartovala před časem skupina J&T. Nabídla městu za desetiletý pronájem všech akcií 140 milionů ročně. To je suma, kterou v minulých letech město v průměru získalo na dividendách. A postupně se začali ozývat další zájemci.

Radnice ovšem stále neřekla pronájmu akcií jasné ano. "Jde o hodně. Musíme to nejprve projednat se zastupiteli," vyjádřil se primátor Pavel Rödl. Teplárny u nás kromě gigantů, jako jsou Dalkia, Pražská teplárenská, ČEZ nebo MVV Energie, vlastní nebo spoluvlastní i další města, třeba Brno nebo České Budějovice. "Pokud mají schopný management, tak proč teplárnu pronajímat?" ptá se expert Pavel Kaufmann z Teplárenského sdružení ČR.

Radní si podle šéfa Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely, který už roky vede firmu k rostoucím ziskům, musejí vybrat mezi desetiletou jistotou stabilního příjmu z nájmu akcií nebo pokračující dividendou, která může a nemusí být vyšší než nabízená suma od J&T.

Loni sice Plzeňská teplárenská vydělala rekordní balík, ale tomu pomohl příjem z prodaného podílu v Plzeňské energetice. Není dosud ani jisté, za kolik bude teplárna od příštího roku kupovat uhlí od Sokolovské uhelné. Jednání váznou a v Plzni hledají alespoň částečnou alternativu - příští rok má být dokončena téměř miliardová investice do nového kotle, který bude jako první v Česku spalovat pouze biomasu. Už nyní nahrazují teplárníci část uhlí v kotli "zelenou alternativou".


Plzeňská teplárna

823 mil.
korun vydělala Plzeňská teplárenská loni čistého. Z toho přes 200 milionů pochází z prodeje aktiv. V předchozím roce byl čistý zisk 411 milionů.

3 mld.
korun činily loňské výnosy - vylepšené prodejem podílu v dceřiné Plzeňské energetice. Plzeňská teplárenská zásobuje zhruba 40 tisíc domácností.


Největší hráči na trhu

Dalkia
zásobuje zhruba 260 tisíc domácností například v Olomouci, Ostravě, Praze, Přerově, Ústí nad Labem.

Pražská teplárenská
dodává teplo pro zhruba 250 tisíc domácností v Praze.

ČEZ
zásobuje přibližně 110 tisíc domácností například z tepláren ve Vítkovicích, Hodoníně, Tisové, Dvoře Králové nad Labem.

Teplárny Brno
zásobují kolem 100 tisíc domácností v Brně.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: autori@economia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů