Úterý, 16. dubna 2024

Najväčšia fotovoltická elektráreň je v Mlynskej doline

Najväčšia fotovoltická elektráreň je v Mlynskej doline

Najväčšiu fotovoltickú elektráreň na Slovensku otvorili v stredu v bratislavskej Mlynskej doline.
Ján Mikolaj si prehliada fotovoltaické články na streche budovy Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.Zdroj: TASRNa slávnosti sa mal zúčastniť aj predseda vlády Robert Fico, neprišiel však a tak kabinet reprezentoval podpredseda vlády a minister školstva Ján Mikolaj.

"Má zápal, išiel k lekárovi," povedal prítomným Mikolaj o Ficových zdravotných problémoch s nohou. Minister však verí, že premiér sa určite niekedy príde pozrieť na pracovisko Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, kde sprevádzkovali doteraz najväčšiu slnečnú elektráreň u nás.

"Chcem poďakovať pánovi podpredsedovi i predsedovi vlády, pretože splnili sľub," povedal rektor UK František Gahér na slávnostnom otvorení. Podľa neho Mikolaj s Ficom sľúbili pred dvoma rokmi podporu pre tento projekt, ktorý bol financovaný s podporou grantu Ministerstva školstva SR.

Projekt stál zhruba 500 tisíc eur, uviedol pri predstavovaní elektrárne prodekan pre hospodárenie a rozvoj a zároveň prodekan pre informačné technológie Peter Kúš. Podľa neho by sa mohli náklady na výstavbu elektrárne vrátiť pri súčasných výkupných cenách za elektrinu asi za osem rokov. Elektráreň začali budovať v roku 2007.

Kúš uviedol, že v súčasnosti by bola cena na jej výstavbu podstatne nižšia, lebo technológie zlacneli. "Inštalovaný výkon je 100 kilowattpeakov. V tejto zemepisnej polohe, v Bratislave, zabezpečuje tento inštalovaný výkon ročnú výrobu elektrickej energie 120 megawatthodín a viac," povedal Kúš.

Takmer 460 fotovoltických panelov na budove fakulty matematiky produkuje elektrickú energiu a tá sa odvádza do distribučnej siete. Podľa Kúša je významná aj environmentálna stránka tohto projektu, lebo slnečná elektráreň so svojím výkonom odbremení každoročne ovzdušie o desiatky ton emisií. "Chceme pokračovať možno aj v ďalšom rozširovaní, pretože areál v Mlynskej doline je z hľadiska architektúry ideálny," povedal Kúš, podľa ktorého by sa na budovy matematicko-fyzikálnej fakulty v Mlynskej doline dala postaviť fotovoltická elektráreň s výkonom jeden megawattpeak.

Treba využiť schémy, odporučil Mikolaj financovanie prípadného rozšírenia elektrárne z európskych zdrojov.

Zdroj: Webnoviny.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů