Čtvrtek, 28. března 2024

Miko: Záměry ČEZ jsou fajn, ale něco v nich chybí

Miko: Záměry ČEZ jsou fajn, ale něco v nich chybí

Future Motion. Tak se jmenuje střednědobá investiční strategie našeho největšího výrobce elektřiny, skupiny ČEZ. Myslím, že je Future Motion dokladem toho, že se uvažování ČEZ začíná ubírat správným směrem. To, co ale zatím společnost zveřejnila, není rozhodně dostatečné.

Avízované investice do výzkumu nízkouhlíkových progresivních technologií i do obnovitelných zdrojů jsou fajn, klíčové ale je, jaký podíl investic půjde do výzkumu a nových technologií a jaký do uhlí a dalších neobnovitelných zdrojů.

Slibu výraznější orientace na investice do inteligentních rozvodných sítí (tzv. smart grids), nelze než zatleskat. Neměl ale ČEZ do inteligentního měření a rozvodů investovat už dávno? Proč zákazník nemá mít reálnou možnost ovlivnit, kdy a za kolik bude elektřinu kupovat, dřív než v roce 2015 a to ještě jen v jediném regionu?

Především v plánovaném rozvoji využívání biomasy ale postrádám konkrétnější představu ČEZ, kde chce biomasu získávat tak, aby se nezvyšovaly ceny pro lokální výtopny a kogenerační jednotky či menší elektrárny. ČEZ by měl začít investovat hlavně do cílené produkce energetických plodin, které by ve svých elektrárnách využíval. Při masivním využívání tohoto energetického zdroje nelze spoléhat na odpad z dřevovýroby nebo dokonce na dřevní biomasu z lesa. To by mohlo naopak znamenat naprosto nepřijatelná rizika pro biodiverzitu a stabilitu lesů v České republice.

V plánovaných investicích do elektromobility je nutné zaměřit se především na výzkum a vývoj nových a efektivnějších technologií. Pokud by ČEZ chtěl jen rozšiřovat elektromobily stávající generace, pak to sice znamená plus pro ovzduší ve městech, ale naopak minus pro klima a ovzduší v severních Čechách a dalších regionech, kde má ČEZ své elektrárny. Problém je v tom, že v této zemi pochází 60 % elektřiny z hnědého uhlí, tedy jednak ze zdroje, který opravdu není obnovitelný, jednak produkuje velmi významný objem emisí CO2 a samozřejmě také nezanedbatelné prachové znečištění.

ČEZ by měl také s investicemi do výzkumu začít co nejdříve. Plánované procento investic do výzkumu a vývoje je chvályhodné, ale jaký je důvod, proč s nimi hce ČEZ začínat až od roku 2011? Nota bene když si ČEZ ve Sněmovně prosadil možnost získávat i po roce 2013 zdarma část emisních povolenek s argumentem, že jde o aktuální protikrizové opatření.

Rád bych také v jeho strategii viděl také přesah do ochrany biodiverzity. Měl by se se svými dodavateli zapojit do projektů obnovy přírody na hlušinových haldách v severních Čechách pomocí přirozené sukcese. Tento levný způsob by přitom pomohl biologickou rozmanitost české přírody naopak zvýšit.

Autor: Ladislav Miko

Od 8. května 2009 ministr životního prostředí české vlády. Od roku 2005 do letoška jsem pracoval v Evropské komisi jako ředitel sekce ochrany přírodních zdrojů. Předtím od roku 2002 jsem byl náměstkem ministra životního prostředí pro ochranu přírody a krajiny. V letech 1992 – 2001 jsem pracoval v České inspekci životního prostředí. Po listopadu 1989 jsem působil ve Veřejnosti proti násilí a pak spoluzakládal Stranu zelených na Slovensku, z níž jsem vystoupil v roce 1993, když začala spolupracovat s Mečiarovým HZDS. Narodil jsem se v Košicích a vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. .

http://blog.aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů