Úterý, 16. dubna 2024

Producent ekologického paliva hlásí nárůst poptávky

Producent ekologického paliva hlásí nárůst poptávky

Ostrava - Zájem odběratelů o dřevěné peletky Royal Pellets z paskovské firmy Mayr-Melnhof Holz Paskov se letos zvyšuje. Informovala o tom mluvčí peletkárny Barbora Lysá.

Přírodní palivo se vyrábí z čistého dřeva bez chemických pojiv a slouží k ekologickému vytápění rodinných domů i průmyslových kotelen. Kotle a krbová kamna s využitím peletkového ekopaliva jsou podle Lysé dobrým řešením pro zajištění úsporného a kvalitního vytápění domácností, šetří životní prostředí a na jejich pořízení přispívá dotace z programu Zelená úsporám.

Podle dotačního programu Státního fondu životního prostředí ČR Zelená úsporám lze žádat o příspěvek na využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody, tímto zdrojem může být biomasa, kterou peletky představují. Dále je možné žádat o dotaci na zavedení nízkoemisních zdrojů na biomasu, a to jak ve starších domech, tak i v novostavbách.

Většina české produkce pelet jde na export

„Peletky Royal Pellets jsou vyráběny za pomoci nejmodernější technologie. Čisté slisované dřevní piliny a hobliny, hustota až 1200 kg/metr krychlový, obsah vody přibližně osm procent, hladký, pevný a nepoškozený povrch jsou zárukou výborné kvality,“ doplnila mluvčí.

Vytápění peletkami je podle ní hojně využíváno například v Rakousku či ve Švédsku. V České republice se podle odhadů roční spotřeba pohybuje na úrovni pouze dvaceti až třiceti tisíc tun peletek. „Náš závod ročně vyprodukuje šedesát až osmdesát tisíc tun peletek, což v současné době výrazně převyšuje tuzemskou poptávku, většina pelet se tedy exportuje.

Lidé se o pelety zajímají i díky Zelené úsporám

Zájmem společnosti je zaměřit většinu produkce na regionální trh a podporovat tento typ vytápění v České republice,“ sdělila finanční a správní ředitelka společnosti Marie Wagnerová. V posledním období peletárna podle ní už zaznamenává zvýšený zájem o nákup pelet. „V poslední době se lidé hodně ptají na možnost využití peletek v souvislosti s programem Zelená úsporám,“ dodala Wagnerová.

Podle ní současná hospodářská krize zatím obchodování peletárny nepoznamenala, sousední pila Mayr-Melnhof Holz Paskov totiž produkuje dostatek hoblin a pilin, které jsou vstupní surovinou pro výrobu peletek,“ doplnila finanční a správní ředitelka společnosti Ing. Marie Wagnerová.

Odběrateli paskovské peletárny jsou především obchodníci s ekopalivy a výrobci kotlů pro peletky ať už z tuzemska, či ze zahraničí.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů