Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické využívání energetických pilot

Ve Velké Británii se Skanska Cementation stala průkopníkem ve využívání energetických pilot
Ekologické využívání energetických pilot
Již v průběhu stavby jsou do monolitických betonových pilot nebo prvků podzemních stěn zabudovány vložené podzemní smyčky s uzavřeným okruhem průtokového média. Piloty se tak stávají součástí TZB.

Ve společnosti Skanska AB byl počátkem roku 2008 vytvořen tým Green Construction, který má vytyčen jednoznačný cíl: poskytovat svým zákazníkům ekonomicky atraktivní a ekologicky ohleduplná zelená řešení. Jde o produkty a služby s pozitivním vlivem na životní prostředí, které byly s úspěchem použity na projektech této společnosti a mohou být sdíleny jinými obchodními jednotkami mezinárodního koncernu. Rozšiřují se prostřednictvím intranetové aplikace Green Toolbox, která mimo jiné obsahuje databázi těchto zelených řešení.

Skupina Skanska v ČR a SR přispěla do databáze zelených řešení technologií recyklace asfaltových vozovek na místě zastudena, projekty bioplynových stanic s vysokým elektrickým výkonem, znalostí diagnostiky a likvidace azbestu. Další řešení se postupně zpracovávají.

TRANSFER TECHNOLOGIÍ

Ve Velké Británii se Skanska Cementation stala průkopníkem ve využívání energetických pilot (Energy Pile), které jsou kombinací nejnovější konstrukční technologie a využití geotermální energie. Již v průběhu stavby jsou do monolitických betonových pilot nebo prvků podzemních stěn zabudovány vložené podzemní smyčky s uzavřeným okruhem průtokového média. Tvoří je roztok glykolu a vody a v propojení s tepelnými čerpadly se využívá rozdíl mezi teplotou pod zemí a na povrchu. Podle podmínek ročního období je tato síť uplatňována k ochlazování prostoru budovy při teplém počasí odvedením tepla do země, při chladném počasí se naopak teplo čerpá ze země. Teplotní gradient 5 až 6 stupňů Celsia splňuje při ustáleném stavu termoregulační požadavky budovy. Betonové piloty tak slouží pro založení stavby a zároveň se do nich předem vkládají prostředky pro dlouhodobé vytápění a chlazení prostoru.

Vícenáklady spojené s instalací tohoto systému (tepelná čerpadla, podzemní smyčky) se investorovi vracejí během 3 až 6 let, přičemž životnost tohoto systému se odhaduje na více než 200 let.

V rámci různých projektů instalovala Skanska již přes 2300 těchto pilot. Za řešení Energy pile získala v roce 2008 dvě ocenění, Quality in Construction a UK Green Subcontractor of the Year.

GREEN BUILDING V ČR

V rámci Commercial Development Nordic nabízí Skanska znalost v oblasti energeticky inteligentního návrhu budovy, jejíž součástí je hodnocení životního cyklu a modelování nákladů na budovu v jeho průběhu, což umožňuje stanovit nejefektivnější metody pro minimalizaci její spotřeby energie.

Z charakteristik návrhů energeticky úsporných budov je možno uvést účinné nízkorychlostní ventilační systémy, rekuperace odváděného tepla, efektivní a úsporné chladicí systémy, účelně izolovaná okna, osvětlení s čidly na denní světlo a přítomnost osob.

Přesuňme se nyní do České republiky, kde byla tato znalost využita. Kancelářská budova Nordica Ostrava získala jako první v ČR od Evropské komise certifikaci programu Green Building, což je dobrovolný program Evropské komise, založený počátkem roku 2005 s cílem prosazení a zvýšení úspory energie v nerezidenčních budovách.

Administrativní budova Nordica Ostrava má na základě výpočtu o 30 % nižší spotřebu energie, než stanovují evropské normy. Efektivní a úsporný chladicí a ventilační systém je řízen speciálně vyvinutým softwarem.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů