Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ve výrobě elektřiny z biomasy drží ČEZ loňské tempo

Ve výrobě elektřiny z biomasy drží ČEZ loňské tempo

Za prvních 6 měsíců letošního roku 2009 vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách spalováním biomasy více než 166 GWh elektřiny. Daří se tak držet loňskou zvýšenou úroveň produkce. Za celý loňský rok ČEZ v ČR z biomasy vyprodukoval téměř 327 GWh.

Za první pololetí letošního roku vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách více než 166 tisíc MWh elektřiny z biomasy, což znamená pokrytí spotřeby 95 tisíc domácností. Zmíněná produkce zároveň kopíruje loňský vývoj v prvním pololetí, kdy bylo vyrobeno 169 tisíc MWh a oproti stejnému období roku 2007 se tak podařilo zvýšit produkci elektřiny z biomasy o 60 %.

V období od ledna do července se v elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR spálilo téměř 193 tisíc tun biomasy. Nejvýznamnější položkou v celkově spálené biomase v ČR byly loni rostlinné materiály (dřevní hmota) s více než 189 tisíci tunami.

V rámci portfolia obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ je biomasa druhou nejvýznamnější položkou po vodních elektrárnách. Nejvíce elektřiny z biomasy vyrábí v rámci Skupiny ČEZ elektrárna Hodonín, která v prvním pololetí z biomasy vyprodukovala téměř 87 GWh.

Výroba z biomasy v elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR za 1. pololetí 2009

 

Výroba 1. pol. 2009 (MWh)

Spotřeba paliva (t)

Tisová

22 349

25 163

Poříčí

49 031

61 946

Teplárna Dvůr Králové

7 950

4 506

Hodonín

86 844

87 901

Celkem v ČR

166 174

179 516

 

Právě v Hodoníně byl nedávno dokončen projekt úprav fluidního kotle FK2 v hodnotě 120 milionů korun umožňuje jeho provoz na čistou biomasu až do 75 % jmenovitého výkonu. „Výkonem jde o největší kotel na čistou biomasu v České republice. Provozem jednoho z kotlů na čistou biomasu nahradíme více než 200 tisíc tun lignitu biomasou,“ říká Dušan Timko, ředitel Organizační jednotky Teplárny Hodonín, Poříčí, Tisová a Vítkovice. Podobnými úpravami by v budoucnu měly projít také elektrárny v Tisové a Poříčí.

Elektrárna Hodonín je současně evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla, když z celkově ročně vyrobených 800 000 GJ tepla dodá 120 000 GJ do slovenského města Holíč.

V oblasti výroby elektřiny z biomasy v rámci Skupiny ČEZ skýtají do budoucna velký potenciál také polské elektrárny ELCHO a Skawina.

Zvýšené objemy spalované biomasy jsou současně příspěvkem Skupiny ČEZ k ohlášenému Akčnímu plánu pro biomasu v ČR na období 2009 až 2011, který před nedávnem schválila vláda. Plán má pomoci ke splnění závazku České republiky, která hodlá do roku 2010 téměř zdvojnásobit podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny.

 

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů