Pátek, 19. dubna 2024

Biomasa jako zdroj tepla

Jméno malé obce Měňany na Berounsku se letos rozlétlo do celého světa.
Biomasa jako zdroj tepla
Obec se 300 obyvateli se stala vítězem národního kola prestižní světové soutěže Energy Globe Award a v další konkurenci 111 vítězných projektů se dostala v kategorii Oheň mezi tři nejlepší na světě.

Obec Měňany nacházející se v přírodní chráněné oblasti Český kras, získala ocenění za síť dálkového vytápění celé obce pro lokální zásobování energií a teplem. Systém se skládá ze tří kotlů na biomasu a rozsáhlé sítě dálkové dodávky tepla pro všechny domácnosti. S projektem se začalo v roce 2007, dokončen byl o rok později.

POŘÍZENÍ NÁROČNÉ, ZDROJ LEVNÝ

V kotlích se spaluje štěpkované odpadní dřevo, kterého je v obci a okolí dostatek, kromě toho se využívá i kůra a nyní také šťovík.

Proč zrovna šťovík? Podle starostky Měňan Stanislavy Sotlové je to plodina nejméně nákladná na zřízení porostu i na sklizeň. Oseto je pět hektarů, které se sklízejí letos poprvé.

Teplo, které se rozvádí do 70 odběrných míst, obstarává obecní kotelna se třemi kotli; obsluhuje ji jeden člověk na částečný úvazek. Napojeny jsou všechny budovy v obci kromě čtyř - v jedné to není možné z technických důvodů, tři další domácnosti topí dřevem.

Pořízení bylo ale nákladné: Obec hradila plných 60 % nákladů ze 40milionové investice, 17 milionů poskytlo jako dotaci ministerstvo životního prostředí. Náklady na provoz jsou podle sdělení starostky zhruba 100 tisíc korun na elektřinu plus zhruba stejná částka na mzdy a asi 500 až 700 tisíc stálo palivo; ceny se pochopitelně různí podle sezony.

LIDÉ JSOU SPOKOJENI

Topení vyjde domácnostem asi o třetinu levněji, než kdyby využívaly plyn. Nadcházející topnou sezonu budou platit měsíčně paušální poplatek 1200 Kč + 250 Kč za GJ podle naměřeného odběru. Lidé jsou proto spokojeni, i když zpočátku nebylo tak snadné přesvědčit je o výhodnosti značné investice, která obec finančně velmi zatížila.

"Dnes mohou obce získat až 80% dotaci, zatímco my jsme měli podmínky horší. Návratnost naší investice bude určitě delší než 20 let, protože jsme si museli vzít velký úvěr, za nynějších podmínek na to obcím může stačit tak poloviční doba," říká starostka.

Jak moc bylo nutné lidi zpočátku přesvědčovat? "Nebylo to vůbec jednoduché," říká starostka Sotlová. Stejně jako dnes, kdy přesvědčuje lidi z ostatních obcí, aby do toho také šli. "Biomasa je stále slovo neznámé a nedůvěryhodné, je to tak široký pojem, že si lidé spoustu věcí pletou. Většinou jsou zvyklí topit uhlím, které je dnes stále ještě levné a z jejich pohledu jistější, protože vědí, kam zavolat, a auto s uhlím prostě přijede. Něco měnit je vždy pro mnoho lidí těžké."

Stanislava Sotlová využívá k jejich přesvědčení každé příležitosti, pokud ji starostové jiných obcí pozvou, seznamuje je s přínosy projektu. Protože měňanská kotelna měla původně fungovat jako referenční stavba, spolupracuje i s firmou, která obce objíždí a tyto projekty nabízí.

PŘÍNOS PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Vytápění biomasou nesmírně zlepšilo ovzduší v obci. "Z obce, kde se v zimě nedalo otevřít okno a skoro dýchat, se stala obec, kde je v tuto dobu stejné ovzduší jako v létě. Nezanedbatelné jsou i další zdánlivě podružné dopady na životní prostředí. Třeba to, že se nemusí palivo dovážet z velké dálky, a tím neničí ovzduší ani dopravci," říká starostka. Celkově hodnotí přínos pro životní prostředí jako obrovský.

V nastoupené cestě by v Měňanech rádi pokračovali, ale obec je zatím velmi zadlužená, takže podle slov starostky Sotlové jí nezbývá nic jiného než se zabývat momentální situací a snažit se ji udržet.

Ostatním obcím, i těm malým, by však Stanislava Sotlová obdobný způsob alternativního získávání energie zcela určitě doporučila, a to co nejdříve, dokud je možné získat větší dotace. "Protože negativní je na tom jen ta investice, ale to pohodlí, které je potom možné obyvatelům nabídnout, za to určitě stojí," uzavírá.

AUTOR: JIŘINA ONDRÁČKOVÁ


Více o soutěži Energy Globe Award

Je to prestižní světové ocenění za energeticky úsporné projekty šetrné k životnímu prostředí. Má šest kategorií - Země, Oheň, Voda, Vzduch a Mládež; v ČR jako v jediné přistupuje ještě kategorie Obec. Její vznik iniciovala společnost E.ON. Vedl ji k tomu poznatek, že četné obce mají projekty, s nimiž by bylo dobré seznámit a inspirovat i ty ostatní. V případě, že obec postoupí do celosvětového hodnocení, je však nutné zařadit ji do jiné, odpovídající kategorie. Stalo se to letos, kdy se vyhodnocoval loňský ročník, během něhož ČR soutěžila poprvé, a hned uspěla.

Do národního kola soutěže za rok 2008 bylo v ČR přihlášeno 106 projektů, z toho tři přihlásily obce ve stejnojmenné kategorii, všechny ze Středočeského kraje: Měňany na Berounsku, Němčovice na Rokycansku

a Kněžice na Nymbursku.

O národním vítězi za rok 2008 rozhodovali diváci loni na galavečeru v Brně. Českou premiérou byl i slavnostní večer 24. 4. 2009 ve Veletržním paláci v Praze, během něhož se vyhlašoval celosvětový vítěz. ČR totiž získala tuto poctu a právo hostitelské země tak brzo vzhledem k předsednictví Rady EU. Celosvětovou palmu vítězství si odnesl Myanmar za projekt barmské solární nemocnice.

Soutěž pokračuje i letos, uzávěrka pro podávání projektů je 15. 9. 2009. Více podrobností se lze dozvědět na www.energyglobe.cz.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů