Pátek, 19. dubna 2024

Německá vláda slibuje dotaci firmě ČEZ

Německá vláda slibuje dotaci firmě ČEZ

Energetická společnost ČEZ, která chce stavět novou elektrárnu na pozemcích své těžební společnosti Mibrag v jižním Sasku, má šanci, že na ni dostane finanční příspěvek od německé vlády.

Důlní firmu Mibrag letos za téměř 11 miliard korun koupily napůl společnosti ČEZ a J&T. Elektrárnu o kapacitě zhruba 600 megawattů však chce stavět pouze ČEZ. Ten kvůli tomu vyplatil partnerům z J&T odstupné ve výši desítek milionů eur.

Podle agentury ČIA včera o možnosti dotace na elektrárnu informoval německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel. Ten nabídl vlastníkům Mibragu státní podporu na výstavbu moderního uhelného zdroje, který má nahradit tři starší elektrárny, jež jsou dnes součástí Mibragu a jsou prakticky na konci své životnosti.

"Požadovaná náhrada starých elektráren moderním zdrojem bude dobrá jak pro klima, tak pro pracovní místa a infrastrukturu v regionu," uvedl ministr Gabriel v tiskové zprávě. Podle pravidel Evropské unie může veřejná podpora moderních elektráren činit až patnáct procent výše investice. Financovat ji bude možné z aukcí emisních povolenek po roce 2012.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů