Pátek, 29. března 2024

Odborný seminář NSZM

NSZM uspořádala seminář k energetickému managementu měst a obcí

Odborný seminář NSZM

V budově Českého svazu vědeckotechnických společností na Novotného lávce v Praze se 1. října 2009 uskutečnil odborný seminář, zaměřený na aktuální otázky komunální energetiky, především na problematiku energetických úspor ve městech a obcích. Účastníci semináře byli seznámeni s dosavadním průběhem mezinárodní kampaně DISPLAY, aktuální situací okolo "Úmluvy starostů a primátorů" a se zaváděním energetického managementu do praxe úřadu.

Během semináře, který zahájili člen Rady NSZM PETR HERMANN a ředitel NSZM PETR ŠVEC, byly představeny osvědčené aktivity, které lze realizovat ve vybraných městech, obcích a regionech. Zástupce Ligy ekologických alternativ JIŘÍ DVOŘÁK představil přínosy Solární ligy ČR a Evropské ligy obnovitelné energie pro města a obce. JAN HOLLAN z Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně se ve své prezentaci věnoval problematice obnovy veřejného osvětlení s důrazem na úspory energie, ochranu klimatu a noční pohodu. Zástupci Zdravého města Litoměřice Petr Hermann a Antonín Tym představili dosavadní aktivity projektu DISPLAY. V rámci projektu jsou na budovy základních škol v Litoměřicích umísťovány energetické štítky v podobě plakátu informujícího o spotřebě energie a o možnostech, jak energii dále ušetřit. Účastníci semináře shlédli také krátký film, kterým evropská asociace místních samospráv Energie-Cités kampaň DISPLAY propaguje.
Samostatný blok semináře byl věnován "Úmluvě starostů a primátorů" ("Covenant of Mayors"). Tuto iniciativu evropských měst, která se zavazují splnit klimatické závazky EU na místní úrovni, představil zástupce Evropské komise - Direktorátu energie a dopravy ROMAN DOUBRAVA. Zavádění "Úmluvy starostů a primátorů" v podmínkách ČR ukázala na situaci Statutárního města Brna IVONNA GAILLYOVÁ z Ekologického institutu Veronica.
Závěr semináře patřil tématu energetického managementu a sledování indikátorů udržitelné energetiky. Aktuální informace, probíhající program MODEL a aktivity zapojených měst představil účastníkům akce JAROSLAV KLUSÁK ze společnosti Porsenna.
Zástupci Zdravé městské části Praha-Libuš a Písnice Iva Hájková a Oskar Botha sdělili přítomným praktické zkušenosti se zaváděním energetického managementu v podmínkách úřadu. Seminář zakončila prezentace ředitele Energetické agentury Vysočiny ZBYŇKA BOUDY, který informoval o možnostech efektivního monitoringu spotřeby energie.
Během semináře byly představeny výsledky projektu "Indikátory udržitelné energetiky pro rozhodování měst a obcí", financovaného ze zdrojů Ministerstva životního prostředí ČR.

Fotodokumentace a přednesené prezentace z uskutečněného semináře jsou k dispozici na webových
stránkách www.zdravamesta.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů