Úterý, 16. dubna 2024

Elektřinu z uhlí lze vyrábět ekologicky

Elektřinu z uhlí lze vyrábět ekologicky

Společnost GE Energy představila na konferenci Coal-Gen Europe 2009 počátkem září své portfolio produktů a služeb pro čistší a levnější výrobu elektřiny z uhlí. Letošní ročník nesl motto "Černou technologii změníme na zelenou", a byl věnován technologiím, které pomohou uhelným elektrárnám splňovat přísné ekologické normy. Jde mj. o tyto technologie:

Využití důlních plynů pro výrobu elektřiny. Stále více aktivních uhelných dolů dosahuje výrazně vyšší energetické účinnosti při současné redukci ekologických dopadů (včetně emisí plynů bohatých na metan). Motory Jenbacher dokáží využít důlní plyny a vyrábět tak velmi levnou elektřinu a teplo, které lze pak používat pro potřeby samotného dolu, i pro zásobování místní rozvodné a tepelné sítě. Zatímco dříve byl jen zlomek metanu používán k tvorbě páry pro vytápění, a zbytek vypouštěn do atmosféry, dnes jsou tyto plyny zachycovány a využívány k výrobě elektřiny.

Výroba technologie pomocí integrovaného zplynování (IGCC), která umožňuje využití velkého objemu uhlí k výrobě elektřiny při nižších emisích než při tradičním spalování.

Plynové turbíny, které lze použít v systémech spalujících fosilní paliva, v elektrárnách s kombinovaným cyklem, v IGCC systémech, integrovaných hydroelektrárnách (IWPPs), průmyslových, petrochemických i jaderných elektrárnách.

Energie a voda / Systémy na získávání a čištění vody (v rámci EU je zhruba 44 % vody spotřebováno na výrobu energie). Tyto systémy umožňují elektrárnám výrazně snížit spotřebu vody a splňovat stále přísnější požadavky na kvalitu ovzduší při současném zvyšování výkonu. Jejich součástí jsou technologie kontrolující prašnost, dodávky uhlí, efektivitu využití uhlí a snižující emise i zabraňující ztrátám paliva.

Energetické služby. GE nabízí široké portfolio moderních řešení, která podporují daný produkt napříč jeho celým životním cyklem, zlepšují provoz, umožňují lepší kontrolu nákladů a vyšší celkový výkon. Pomáhá např. provozovatelům uhelných elektráren dosahovat vyšší účinnosti a výkonu plynových turbín nabídkou speciálních produktů, jako jsou modernizační balíček LP (Low Pressure) nebo technologie plynových turbín "Dense Pack".

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů