Čtvrtek, 25. dubna 2024

Změna energetické legislativy a její dopady

Změna energetické legislativy a její dopady

29. září proběhl v reprezentativních prostorách na Žofíně 5. ročník konference Fungování energetických trhů v ČR a EU s podtitulem Změna energetické legislativy a její dopady a kontext s "Ekologickým balíčkem".

Konference se jako v předchozích letech v roli přednášejících zúčastnili významní zástupci vedení MPO, ERU, SEI, PS PČR, významných dodavatelů jako ČEZ, RWE, ČEPS, UET, zástupci velkých odběratelů energie i profesních sdružení jako ČSZE, Teplárenské sdružení a ČPU.

Celkově byly příspěvky zaměřeny na změny energetické legislativy s důrazem na klimaticko-energetický balíček a 3. liberalizační balíček. Pozornost byla věnována především dopadu legislativních změn do elektroenergetiky, plynárenství a teplárenství. Přednášející nejednou zmínili, že by bylo užitečné před návrhem změn legislativy hlouběji diskutovat danou problematiku na úrovni koncepční, a to v návaznosti na státní energetickou koncepci a potřeby ČR nejen v oblasti energetiky. Závěrem proběhla panelová diskuse, kde se diskutující zabývali zejména přístupem účastníků trhu s plynem k zásobníkům a podmínkám jejich využívání.

Moderátor konference ing. Petr Karas v průběhu konference ve stručnosti seznámil přítomné i s připravovaným internetovým řešením Informace pro energetiku, které bude zaměřeno na poskytování informací o dění v energetice spolu s přehledem a úplným zněním energetické legislativy, a to jak české, tak evropské spolu se vzájemnou provázaností českých právních norem a vazbami mezi evropskou a českou energetickou legislativou. Řešení bude obsahovat řadu dalších oblastí včetně informací o struktuře a fungování energetických trhů, subjektů, které na nich působí, i o tom, jaké jsou jejich role, dále informace o stanoviscích orgánů státní správy k různým řešeným otázkám, o aktualitách v energetice, upozornění na připravované i aktuální změny energetické legislativy, a poskytne uživatelům řešení prostor pro diskusi. Řešení bude odborné i laické veřejnosti k dispozici od nového roku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů