Pátek, 29. března 2024

Finsko podpoří baltský plynovod

Finsko podpoří baltský plynovod

Na schůzce premiérů získalo Finsko ujištění, že Rusko nezvýší vývozní cla na vyvážené dřevo.

Vladimir Putin a Matti Vanhannen se v neděli setkali, aby každý z nich vyřešil otázku, která ho zajímala nejvíce. Pro finského premiéra to byla otázka vývozních cel na ruské dřevo, jeho ruský protějšek zase potřeboval získat souhlas Finska s výstavbou plynovodu Nordstream po dnu Baltského moře.

Úvodem Vladimir Putin potěšil svého hosta, když prohlásil, že Rusko příští rok nezvýší vývozní cla, ale vyzval finské společnosti, aby investovaly do zpracovatelského průmyslu v Rusku. "Stejně jednou ta cla zvedneme, nesmíříme se s rolí vývozce nezpracovaného dřeva," varoval Vladimir Putin své finské kolegy.

Pro finské společnosti, které vybudovaly na hranicích Ruska dřevozpracující závody, by další zvýšení cel bylo likvidační, již dnes je pro finské výrobce v řadě případů výhodnější dovážet dřevo z Jižní Ameriky než z Ruska. Finové se také bojí investovat větší částky v Rusku. "Investice se zaplatí za 8 - 10 let, což je dlouhá doba. Musíme si být jistí, že vztah k zahraničním investorům se nezmění," řekl Matti Vanhannen.

Na společné tiskové konferenci finský premiér prohlásil, že počátkem listopadu vláda schválí stavbu plynovodu Nordstream přes finskou ekonomickou zónu. Podle Matti Vanhonnena by ekologické úřady mohly výstavbu schválit do konce tohoto roku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů