Čtvrtek, 28. března 2024

Proud zlevní, zdraží teplo a voda

Proud zlevní, zdraží teplo a voda

Většina Čechů v příštím roce protopí víc peněz než letos. Nejvíc si pohorší ti, kdo topí hnědým uhlím a teplem z teplárny.

Většině lidí se při platbách za topení od ledna ani přes pokračující krizi a nárůst nezaměstnanosti příliš neuleví. Očekávaný sedmiprocentní pokles plateb domácností za elektřinu totiž hravě přebijí vyšší platby za teplo či uhlí. Od ledna má navíc celkově zdražit i voda.

Nejvíce si připlatí zákazníci tepláren a lidé, kteří topí hnědým uhlím. Vyplývá to z ankety HN mezi analytiky a mezi distributory těchto komodit. Zatímco elektřinou topí jen necelá desetina domácností, dálkové teplo a uhlí využívá více než polovina lidí. Asi 40 procent využívá plyn, který by měl v prvním čtvrtletí "zůstat na svém" a pak spíše růst.

Cena "špinavého uhlí" by se podle těžařů měla zvyšovat v řádu několika procent. Majiteli rodinného domku by se tak vytápění prodražilo o několik stokorun. Černé uhlí by naproti tomu mělo zlevnit, a to až o pět procent.

"Ceny v poslední době vylétly nahoru až příliš, zdá se že celosvětově jeho cena může jít dolů," řekl Jiří Gavor z firmy ENA.

Zvýšení cen hnědého uhlí pocítí lidé, kteří bydlí v domech centrálně zásobovaných teplem. Právě teplárny topící uhlím totiž chystají ve srovnání s letoškem výraznější zdražení. Uhelné teplárny jsou ale zatím stále levnější než ty, co jedou na plyn.

Podle aktuálního průzkumu Teplárenského sdružení hodlá příští rok zvýšit ceny tepla až o pět procent polovina tepláren. V některých městech půjdou ceny ještě o něco víc.

Nad zlevněním proudu se nedá při pohledu zpět příliš jásat. Ceny se vlastně vrátí jen zhruba o rok zpět, přičemž letos lidé za elektřinu zaplatili historicky nejvyšší částky.

Samotná silová elektřina by díky poklesu velkoobchodních cen mohla zlevnit až o 15 procent, jenže konečné ceny výrazně zvednou poplatky za rozvod elektřiny a další povinné platby. Analytici proto očekávají, že celková cena poklesne "jen" o 5 až 10 procent. Jasněji bude v listopadu, kdy Energetický regulační úřad (ERÚ) vyhlásí regulované ceny pro jednotlivé regiony.

Cena zemního plynu pro domácnosti by od ledna měla zůstat na podobné úrovni jako nyní. "Nečekáme zásadní výkyvy v cenách v prvním čtvrtletí 2010," říká David Konvalina, šéf marketingu v největším tuzemském dodavateli plynu RWE Transgas, kde zároveň dohlíží na prodej malým zákazníkům. Jak se platby změní, ohlásí RWE i další velcí prodejci plynu na konci listopadu. Bude to záviset hlavně na vývoji cen ropy na světových trzích a na směnném kurzu koruny vůči dolaru, za který firmy plyn nakupují. "Nyní jsou ceny plynu velmi nízko, v průběhu roku by mohly začít růst," říká Jan Procházka, analytik Cyrrus.

Výrazně by měly stoupnout i ceny vody. Města o nich nyní vyjednávají s distributory.

"Očekáváme, že provozní náklady stoupnou do pěti procent, otázkou však je, jak se do cen promítnou dlouhodobé investice například do výstavby a rekonstrukce čističek," vysvětluje Miloslava Melounová ředitelka Sdružení oboru vodovodů a kanalizací. Tyto investice by mohly cenu vody v některých regionech zvýšit až o 15 procent.

Autor/ři: Martin Petříček, Miroslava Jirsová

www.ihned.cz/autori

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů