Pátek, 19. dubna 2024

Šance na smír Tykače s ČEZ klesly k nule

Šance na smír Tykače s ČEZ klesly k nule

Chystaná výměna Tykačova dolu za elektrárnu ČEZ padla. Razie antimonopolních úředníků nebývale vyhrotila uhelnou válku.

Ještě před pár dny se zdálo, že obchodní válka mezi firmami ČEZ a J&T na straně jedné a těžební skupiny Czech Coal na straně druhé spěje ke smíru. Jenomže poté, co na centrále ČEZ a u jeho spojenců zahájili antimonopolní úředníci z podnětu Czech Coalu přepadovou kontrolu, je všechno jinak. Nepřátelství se manažeři obou stran už ani nesnaží skrývat.

Po letech bojů totiž spěly ČEZ a Czech Coal k dohodě. Jednaly o výměně aktiv, která by firmě ČEZ a jeho spojencům zajistila uhlí pro jejich zdroje. A Czech Coalu přinesla vlastní zdroj na spalování uhlí, což by výrazně zvýšilo hodnotu firmy, kterou ovládá finančník Pavel Tykač. Řešením měla být výměna dolu ČSA, který dnes patří Czech Coalu, za elektrárnu Počerady, kterou vlastní ČEZ. Obchod za desítky miliard je ale už jen chiméra.

"Nebudeme jednat s gaunerem a vyděračem. Vy byste se bavili o prodeji domu s člověkem, který vám zastřelí bratra?!" odpověděl včera jeden z manažerů ČEZ na otázku HN, zda budou jednání mezi oběma skupinami pokračovat.

Krach "mírových jednání" potvrzuje i protistrana. "Šéf ČEZ Martin Roman jednání zastavil," řekl HN člen vedení uhelné skupiny.

Oficiálně zástupci obou stran situaci odmítají komentovat. Šéf ČEZ Roman jen pro HN uvedl, že jednání o výměně dolu za elektrárnu nebyla v pokročilém stadiu. "Jak se budou dál vyvíjet, nechám bez komentáře. Naší preferovanou variantou je ale od počátku potvrzení platnosti dohody o dodávkách uhlí z Czech Coalu pro Počerady po roce 2013, kterou jsme kdysi uzavřeli."

Předběžnou dohodu o dlouhodobém kontraktu na uhlí pro Počerady, o níž Roman mluví, však Czech Coal neuznává. Právě to odstartovalo konflikt, který přerostl ve válku, jež hýbe českou energetikou.

Zájmy obou stran jsou jasné. Czech Coal potřebuje vlastní elektrárnu, v níž by mohl spalovat své uhlí, navíc má zájem na vysokých cenách suroviny, kterou dodává konkurentům pro jejich zdroje. ČEZ, stejně jako jeho hlavní spojenec EPH, potřebuje naopak levné uhlí a spolehlivé dodávky.

Obě firmy tak budou zřejmě dál své zájmy prosazovat silou. Romanově straně by při tom mohlo pomoci převzetí tepláren a elektráren skupiny International Power Opatovice, již letos v létě s asistencí ČEZ koupila J&T. ČEZ a jeho spojenci by získali ve výrobě elektřiny a tepla pevnější pozici a byli by odolnější proti cenovému diktátu Tykačovy strany. Právě transakce s opatovickými aktivy jsou ale podle informací HN hlavním zájmem kontrolorů EK. "ČEZ má na trhu dominantní postavení, ale chová se jako štika v rybníku, jako běžná private equity firma. Oni se ale mají chovat jako přetloustlý sumec, mají být obezřetnější," vysvětluje výhrady své strany akcionář Czech Coalu Petr Pudil.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů