Čtvrtek, 25. dubna 2024

Luba Azarchová: Nereálné energetické partnerství

Luba Azarchová: Nereálné energetické partnerství

Evropa je největším světovým dovozcem zemního plynu a ropy. Lze tedy uvítat, že Brusel usiluje o rozvoj partnerství se zeměmi, které se v produkci energetických surovin řadí na čelná místa. A v oblasti vývozu zemního plynu a ropy hraje vedle Ruska, severní Afriky a Blízkého východu stále významnější roli také Střední Asie. Ta má obrovské zásoby zemního plynu, ale řadí se také mezi nejchudší, nejvíce autoritářské a zkorumpované regiony na světě.

Obtíže však začínají hned u nás. Největší z nich je skutečnost, že EU nepostupuje jednotně v projektu Nabucco, jehož hodnota se odhaduje na 7,9 miliardy eur a který by se měl stát hlavní tepnou pro přepravu plynu ze Střední Asie do Evropy. Francie, Německo, Řecko ani Itálie nejsou přesvědčeny o jeho nezbytnosti a odmítají projekt financovat z veřejných prostředků EU. Situaci komplikuje i fakt, že Evropská unie nenabízí pro investice do projektu dostatečné ekonomické pobídky. Celkový rozpočet EU pro středoasijský energetický sektor v období 2007 - 2010 dosáhl výše pouhých 22 milionů eur. A s ohledem na politickou nestabilitu oblasti, která plyne z nedefinovaného statutu Kaspického moře, "zamrzlého" konfliktu v Náhorním Karabachu i nedávného konfliktu mezi Ruskem a Gruzií, zůstává velmi spornou otázkou, zda evropské úvěrové instituce jsou vůbec ochotny poskytovat pro tento region své prostředky.

Navzdory nedostatku finančních prostředků i pobídek Brusel ovšem nadále trvá na tom, aby se vlády ve Střední Asii politicky restrukturalizovaly a aby dodržovaly západní ekologické a technické normy - jinými slovy se EU snaží prosazovat podmínky, které se neshodují se zájmy těch, kdo v regionu vládnou. Reforma jejich státních institucí by totiž pro místní elity znamenala ztrátu moci. Proto také většinu v současné době dostupných ložisek plynu smluvně obsadily Rusko a Čína, přičemž obě tyto země zastávají zásadu nevměšovat se do domácích záležitostí jiných zemí.

Shrneme-li situaci, zájmy EU a Střední Asie se z velké části neshodují. Středoasijské státy očekávají investice v miliardách eur a politickou neutralitu. Unie může stěží nabídnout nějaké finance, a to málo, co nabízí, doprovází nevítanými politickými podmínkami. Evropa je navíc nedůvěryhodným partnerem, neboť se nedokáže shodnout o projektu Nabucco, tudíž není jasné, co vlastně chce. Takže jakákoli větší spolupráce je zde pochybná, nebo spíše nemožná.

Luba Azarchová
Autorka je členkou Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP)

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů