Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lidé si přejí ekologičtější výrobu elektřiny

Lidé si přejí ekologičtější výrobu elektřiny

Praha - Většina lidí by si přála ekologičtější výrobu elektřiny. Podle výsledků společnosti Ipsos Tambor až 67 procent lidí preferuje nahradit uhlí zemním plynem při výrobě elektřiny. Důvody jsou rize ekologické.

Ročně se při výrobě elektřiny vypustí do ovzduší víc jak 85 milionů tun oxidu uhličitého. Na produkci CO2 se nejvíc podílí právě výroba elektřiny.

Česko má v rámci Státní energetické koncepce čtyř procentní podíl na výrobě elektřiny. Stejné číslo máme naplánované i v rocích 2030 a 2050. Co se týče zahraničních států, ty se na ekologické výrobě elektřiny podílí 21 procenty.
Česko má nejhorší kvalitu ovzduší v EU

"Navrhovaná dlouhodobá koncepce má obavy z případné plynové krize, i když se nás letošní lednové problémy vůbec nedotkly. A co je nám zcela nepochopitelné, formulace základních dlouhodobých východisek návrhu SEK se zásadně liší i od závěrů Pačesovy komise," uvádí, generální sekretář České plynárenské unie, Josef Kastl.

Z hlediska měřidel Evropské unie Česká republika patří mezi země EU s nejhorší kvalitou ovzduší. Podle Národního programu snižování emisí v Česku roste znečištění ovzduší od roku 1999.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů