Čtvrtek, 28. března 2024

Ropu lze vyrábět z plastu a bionaftu z drůbeže

Bez většího zájmu médií zahájila v polovině září letošního roku americká firma Envion provoz prvního zařízení, které recykluje plastový odpad, vyrobený z ropných derivátů, a vyrábí z něj opět ropu různé kvality - a navíc dokonce levněji.

Ropu lze vyrábět z plastu a bionaftu z drůbeže

Generátor EOG je schopný zpracovat za rok 10 000 tun odpadu a vyprodukovat z něj ropu s náklady 10 dolarů za barel, ačkoli cena surové ropy je dnes sedmkrát vyšší.

Ačkoli firma Envion podle listu The New York Times nezveřejnila zdaleka všechny detailní informace o svém generátoru, tajemství procesu spočívá v kontrolovaném zahřívání plastů při procesu, kdy je zároveň kontrolována i hladina kyslíku. Z jedné tuny plastového odpadu lze získat 4 barely (636 litrů) ropy bez znečištění minerálními sedimenty. Celý systém je automatizován, takže na obsluhu generátoru stačí dva operátoři.

"Náš ropný generátor nabízí revoluční řešení pro zpracování plastového odpadu a jeho přeměnu z něčeho, co představuje hrozbu pro životní prostředí, v obnovitelný zdroj energie," prohlásil Michael S. Han, šéf Envionu, při zkušebním spuštění prvního generátoru v Derwoodu. Envion nabízí své zařízení přímo obcím, které se s odpadem potýkají.

Na výrobu plastů se používá přibližně 8 % celosvětové produkce ropy. Pokud by například Spojené státy recyklovaly v generátorech Envionu všechen plastový odpad, vyprodukovaly by ročně 150 miliónů barelů ropy (což by pokrylo celkovou spotřebu ropy v USA na sedm až osm dní).

Možné úspory se však netýkají jen levněji získané ropy. Přínos této technologie je potenciálně daleko větší. Nabízí např. i úspory nákladů na zpracování odpadu. Plastový odpad představuje značnou část odpadu, který produkují domácnosti a také restaurace s rychlým občerstvením. Jeho likvidace (prováděná obvykle v průmyslových spalovnách) je náročnou záležitostí, cena uložení odpadu se na tunu pohybuje od 70 do 200 dolarů (kolem 3000 Kč) na tunu a stávající recyklační postupy u 7 % plastového odpadu jsou spojeny s náklady od 50 do 150 dolarů, zatímco zpracování jedné tuny plastového odpadu vyjde prostřednictvím Envionu umožňujícího vysloužilý plast ekologicky zrecyklovat a opět využít, na 17 dolarů (necelých 300 Kč). Toto zpracování je tak výrazně levnější než jeho pálení, či uskladňování.

VELKÉ AMBICE S ROZPAČITÝM KONCEM

Projekty na výrobu ropy z plastového odpadu však nejsou jen zaoceánskou záležitostí. S podobným řešením přišla i nizozemská společnost Envosmart, zaměřená na ekologické technologie. Uzavřela licenční dohodu s australskou firmou Ozmotech, která vyvinula technologii Thermo Fuel umožňující zpracování plastového odpadu na dieselové palivo pomocí roztavení, pyrolýzy (termální degradace bez přístupu kyslíku) a katalytického rozkladu. EnvoSmart zdůrazňuje, že výhodou systému EnvoFuel využívající tuto technologii je možnost využití různých plastů, a to přímo i v netříděné podobě, neumyté, kontaminované špínou či zbytky olejů, s nálepkami, laminacemi z aluminia či nekompatibilních polymerů, či natištěnými čárovými kódy, tzn. i odpad, který se jinak obtížně recykluje. A to s extrémně vysokou efektivitou. Továrna EnvoFuel může z 10 t netříděného plastového odpadu vyrobit až 9,300 l vysokostupňového dieselového paliva, systémové moduly zpracují 10 - 20 t denně. Z těchto modulů lze podle výrobce skládat větší systémy.

Že to vypadá až příliš krásně? Možná. Už před třemi lety Envosmart informoval o plánu na výstavbu 15 závodů, které by vyráběly naftu z plastového odpadu v 14 zemích EÚ, včetně ČR a Slovenska. Šéf společnosti John Bouterse uváděl, že továrny mají být postaveny v průběhu 5 let. První, na zpracování 42 000 t plastového odpadu do 38 mil.l nafty za rok, se měla vybudovat již v roce 2006 v Německu, a následující roky měly následovat závody ve Švédsku, Polsku a Holandsku, a menší továrny v dalších zemích. Na řadu by přišly Slovensko, Belgie, Lucembursko, Norsko, Dánsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Itálie a ČR. Na jinak hezky vyvedeném webu Envosmartu však zatím reference odkazující na již realizované projekty zatím nenajdete. Zdá se, že zůstalo jen u ambicí.

ROPNÉ POLE NA SLEPIČÍM DVORKU?

Úsilí o hledání alternativního zdroje, než je těžba z ropných vrtů, je někdy až kuriózní a na hranici věrohodnosti, byť jde o projekty podložené seriózním vědeckým výzkumem. O ropné houbě jste si mohli přečíst např. v Techniku č.... K dalším patří např. pozoruhodná technologie, o níž informoval v létě letošního roku zpravodajský server Novinky cz. Vědci v Nevadě využili jako zdroj bionafty - drůbeží odřezky. V současnosti se tento odpad chrlený ve velkém potravinářským průmyslem používá jako krmivo pro zvířata nebo jako hnojivo. Jen v USA se podle studie zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry vyprodukuje pět miliónů tun tohoto odpadu, který zahrnuje drůbeží (hlavně kuřecí) kůži, krev, vnitřnosti a peří.

Nicméně podle vědců tento odpad obsahuje 12 % tuku a také potenciál stát se vhodnou surovinou pro výrobu bionafty. Recept, který vědci laboratorně vyzkoušeli, zahrnuje využití kuřecího odpadu s horkou vodou, přičemž v následném procesu se extrakcí získává palivo.

Vědci odhadují, že při zpracování dostupného drůbežího odpadu by se dalo takto vyrobit ve Spojených státech 152 miliónů galonů (575 miliónů litrů) bionafty ročně, a celosvětově by se pak dalo vyrobit přes dvě miliardy litrů paliva. Drůbeží pozůstatky sice nemohou pokrýt celosvětovou spotřebu ropy (podle údajů OPEC se denně vytěží 84 miliónů barelů ropy), nicméně byly by aspoň částečným řešením hladu po naftě, přičemž ani chovatelé a pěstitelé se přitom nemusí bát, že by přišli o zdroj krmiva respektive hnojiv. Naopak - tuku zbavený drůbeží odpad údajně poskytne v obou případech kvalitnější produkty.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů