Pátek, 29. března 2024

Experimenty s biomasou v Hodoníně

Experimenty s biomasou v Hodoníně

Zdařilé testování paliv na bázi biomasy má za sebou hodonínská elektrárna, která zkouší spalování nových druhů biomasy. Po potravinářských a fritovacích olejích přišly v listopadu na řadu zbytkové části slunečnice a kukuřice. Od ledna do září letošního roku vyrobila hodonínská elektrárna z biomasy přes 125 GWh elektřiny, což je více než polovina celkové produkce Skupiny ČEZ zelené elektřiny z biomasy (přes 234 GWh) v domácích elektrárnách.

Počátkem října přikročili Hodonínští v rámci připravovaného přechodu fluidního kotle FK2 na spalování čisté biomasy ke spalovací zkoušce biopaliva rostlinného původu dodávaného společností Trafin Oil, která je aktivní v oblasti obchodu s použitými potravinářskými a fritovacími odpadními oleji z kuchyní, restaurací, jídelen a jiných gastronomických zařízení. Součástí recyklace jsou rostlinné oleje čištěny s cílem splnění podmínek pro zařazení mezi biopaliva. "Cílem provozní zkoušky bylo ověření technologie olejových hořáků z hlediska provozní spolehlivosti a stability hoření," komentoval Antonín Svěrák, vedoucí odboru řízení provozu elektrárny Hodonín.

Firma Trafin Oil v první půlce listopadu přišla řada na testy spalování slunečnicového šrotu a drceného kukuřičného vřetena, tzv. kotaček. V obou případech jde o vedlejší produkty zpracování slunečnice a kukuřice, které trh nabídl za akceptovatelnou cenu poté, co poklesla poptávka po krmných směsích. "Výhřevnost těchto druhů biomasy je o 30 % vyšší proti výhřevnosti dřevní štěpky a při stejném spáleném množství z nich dokážeme vyrobit o 30 % více zelené elektřiny," podotkl Antonín Svěrák.

V rámci portfolia obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ je biomasa druhou nejvýznamnější položkou po vodních elektrárnách. V Hodoníně byl v průběhu prvního pololetí dokončen projekt úprav fluidního kotle FK2 v hodnotě 120 mil. Kč, který umožňuje jeho provoz na čistou biomasu až do 75 % jmenovitého výkonu.

Elektrárna Hodonín je současně evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla, vzhledem k tomu, že z celkově ročně vyrobených 800 000 GJ tepla dodá 120 000 GJ do blízkého slovenského města Holíč na druhé straně hranic.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů