Úterý, 19. března 2024

UV2A technologie přináší maximální rozlišení a energetickou účinnost

UV2A technologie přináší maximální rozlišení a energetickou účinnost

Firma Sharp představila novou UV2A technologii, která používá UV záření pro velmi přesné zarovnání molekul tekutých krystalů do moderních LCD panelů a zdokonaluje nejdůležitější část LCD televizí. Výsledkem je vysoký statický kontrast 5 000:1 a o více než 20 % zvýšená světelnost, brilantní obrazová kvalita a ekologická charakteristika nových televizí.

Zarovnání molekul tekutých krystalů do určitého směru hraje rozhodující roli pro kvalitu obrazu a spotřebu energie LCD displejů. Hodnoty statického kontrastu, světelnosti obrazovky a pozorovacího úhlu se zvyšují v přímé úměře k přesnosti umístění molekul tekutých krystalů. Sharp už stanovil technologické standardy s ASV technologií (Advanced Super View), která je nyní používaná ve většině moderních LCD televizí. Nyní opět zvyšuje laťku představením UV2A technologie, která kombinuje UV záření a vlastní výrobní postupy s patentovanými materiály reagujícími na UV.

PROGRESIVNÍ TECHNOLOGICKÁ FÚZE

Obě technologie (ASV a UV2A) vytvářejí komplexní strukturu umožňující zarovnání molekul tekutých krystalů na displeji. Unikátní vlastností UV2A je, že mikrostruktura je formována speciální tenkou polymerovou vrstvou na skleněné desce. Tato fólie se jmenuje "alignment film". Polymerový řetězec, který se vytvoří na povrchu, se dá orientovat pomocí UV záření. Díky tomu může být s velkou přesností kontrolováno uspořádání molekul tekutých krystalů. Tento systém je schopný kontrolovat úhel sklonu molekul tekutých krystalů o velikosti pouhé dva nanometry, s přesností měřenou v pikometrech.

Precizní zarovnání tekutých krystalů pomocí UV2A má dva hlavní prvky podílející se na vylepšení kvality obrazu a zvýšení energetické účinnosti:

Pokud jsou pixely přepnuty do černé, nepronikne panelem téměř vůbec žádné světlo. Statický kontrastní poměr se tak zvýší na 5 000:1 a je možné zobrazit i opravdově temně černou barvu. Za druhé UV2A technologie zvyšuje světelnost LCD panelů (množství světla, které pronikne skrz z podsvícení) o více než pětinu. Výsledkem je efektivnější využití podsvícení a jasnější, živější barvy při současné úspoře energie.

HLAVNÍ VÝROBNÍ PROGRAM: UV2A TECHNOLOGIE

Podle vyjádření firmy je UV2A technologie velkým skokem kupředu v oblasti kvality obrazu a energetické účinnosti LCD panelů, a je zvlášť důležitá pro novou generaci LCD televizí. Sharp ji hodlá začlenit jako hlavní výrobní technologii v továrnách na LCD panely nové generace v Sakai a Kameyama II, kde firma nedávno zahájila výrobu.

Nejmodernější ekologická továrna, do níž firma investovala zhruba 3 miliardy euro, bude jako první výrobna LCD na světě využívat skleněné substráty 10. generace o ploše asi 9 m2 (o rozměrech 2,88 x 3,13 m) pro výrobu velkých LCD panelů. Nejnovější generace skleněných substrátů je o 70 % větší než 8. generace, používaná v továrně Kameyama II, a průkopník LCD technologie je také první firmou na světě, která dokáže vyrábět LCD panely vhodné pro LCD televize a profesionální monitory využitím skleněných substrátů 10. generace. Maximální výstupní kapacita 72 000 skleněných substrátů znamená, že Sharp bude schopný v budoucnu vyrábět až 13 miliónů 40 palcových panelů pro LCD televize ročně.

Výrobní komplex v Sakai, v jehož areálu 1,27 miliónů m2 bude mít místo i továrna na tenkovrstvé solární články, je vybaven LED osvětlením pomocí více než 100 000 úsporných elektroluminiscenčních diod, a na střechách továrny budou instalovány solární panely o kapacitě 18 MW..

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů