Pátek, 29. března 2024

Czech Coal není dominantní na trhu s uhlím

Czech Coal není dominantní na trhu s uhlím

Skupina Czech Coal nemá na trhu hnědého energetického uhlí dominantní postavení. K tomuto závěru dospěl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který proto zastavil správní řízení s firmou Czech Coal Services.

Antimonopolní úřad zkoumal, zda svého dominantního postavení nezneužila. Vzhledem k tomu, že toto postavení nemá, samotnou otázkou jeho zneužití skupinou Czech Coal se ÚOHS nezabýval. Antimonopolní úřad to včera uvedl na svých stránkách.

Konkrétně se antimonopolní úřad zabýval uplatňováním rozdílných cen ve smlouvách o prodeji hnědého uhlí a odmítáním dodávek společnosti United Energy ze strany Czech Coalu.

Společnost United Energy patří do skupiny J&T, s níž (a také s elektrárenským gigantem ČEZ) Czech Coal svádí dlouhodobý souboj o podíl na energetickém trhu.

"Jde o průlomové rozhodnutí, které je odpovědí na řadu obvinění ze strany skupiny J&T ze zneužívání našeho údajného dominantního postavení," uvedl v reakci na verdikt ÚOHS generální ředitel a předseda představenstva společnosti Czech Coal a.s. Petr Pudil.

Skupina Czech Coal zahrnuje obchodníka s energetickými komoditami Czech Coal a.s., která obchoduje především s hnědým uhlím, elektrickou energií a povolenkami na emise skleníkových plynů. Dále ji tvoří firmy Litvínovská uhelná spravující největší uhelné ložisko v ČR, Vršanská uhelná s životností zásob v rámci stávajících územních limitů až do roku 2058, Czech Coal Services poskytující sdílené služby těžebním společnostem a řada dalších obslužných firem.

Do skupiny byla letos organizačně včleněna také společnost REN Power CZ a firma FitCraft Production.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů