Středa, 17. dubna 2024

Efektivnost na ruský způsob: žádná změna

Efektivnost na ruský způsob: žádná změna

Zapnete-li v Rusku jakékoliv masové médium, dozvíte se, jak je důležité zefektivnit výrobu, náklady napříč všemi hospodářskými odvětvími, jak je potřeba šetřit vodou a energií, na což vás každý měsíc upomíná sociální reklama. Samozřejmě na všech mítincích se filozofuje - stejně jako u nás doma - o efektivnosti výdajů na reklamu, a to jak tu klasickou, tak třeba tu internetovou (je v tom dnes vlastně ještě vůbec nějaký rozdíl?). Strávíte-li však v Rusku pár dní mezi běžnými lidmi, neubráníte se dojmu, že jsou to tak nějak výkřiky do prázdna. V zemi, která ještě stále nemá recyklační systém, se tak nějak efektivita realizuje slovně především na plakátech, ať už je to téma úspory nebo opravdového zefektivňování.

V Rusku nastala opravdová zima. V říjnu jsme netrpělivě čekali na to, až se v Moskvě centrálně zapne topení, ačkoliv ti znalí věci už dávno doma přitápěli olejovými přímotopy. Během prosince a ledna pak nastane zcela opačný úkaz. Projdete-li se kolem domů, neujde vaší pozornosti, že většina bytů má i v třeskuté zimě otevřená okna. V plánované společnosti se totiž při masivní bytové výstavbě tak nějak na regulátory pozapomnělo a jediným způsobem, jak v bytě snížit teplotu, není magické kolečko termostatu, nýbrž otevřené okno.

Velmi vesele tak působí vládní iniciativa zákazu prodeje klasických žárovek s výkonem nad 100 W, který by měl vejít v platnost od roku 2011. Někteří obchodníci se dokonce neštítili postavit si na tom i svou "výprodejovou kampaň". Co na tom, že existují modernější a jistě ekologičtější žárovky, když vedle vytápění na sídlištích se zde potkáte ještě s dalším úkazem: zapnuté motory zaparkovaných automobilů. Ačkoliv krize udeřila napříč sociálními skupinami, počet řidičů čekajících na své pány celé hodiny v jejich vozech se nezmenšil. Ráno tak vidíte před kanceláří zaparkovaný vůz se zapnutým motorem a v něm sedícího šoféra, který sleduje DVD. Tentýž šofér tam však sedí často i v době oběda i večer, případně svého pána večer odveze do restaurace, před kterou pak na něj opět čeká. A nemusíte být zrovna majitelem luxusního vozu s řidičem, neustále na vás čekajícím. Průměrný Rus přemýšlí podobně. Vzhledem k místním cenám pohonných hmot, které jsou stejně nízké jako v USA a nadává se tu na ně stejně jako za oceánem, se tu stále daří silným vozům napříč všemi značkami. Problematika hybridů a jinak ekologických motorů je tu ještě opravdu daleko za světem. Zajímavé bude sledovat pokračování kauzy zvyšování daní na automobily se silnými motory. Každoročně tu totiž musí každý řidič zaplatit složenku na sumu, která se odvíjí od koňské síly jeho motoru. Tato částka je samozřejmě vzhledem k pořizovací ceně vozu směšná, a tak napadlo pár poslanců Dumy, zvednout tyto daně více než dvojnásobně. K převapení všech byl návrh Dumou přijat, ale týden poté se našla jiná skupina poslanců, která navrhla jeho zrušení. A i tento návrh byl přijat. A i nadále jezdíme za 16 korun na litr a některým je slovo efektivnost i nadále cizí.

AUTOR: Radim Svoboda
pracuje jako client service director v agentuře Leo Burnett v Moskvě.
radim@radim.tv

ZDROJ: TREND MARKETING

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů