Úterý, 23. dubna 2024

Ekologická elektřina ze severu

Ekologická elektřina ze severu

Německá vláda spolu s osmi severskými zeměmi chystá komplexní systém alternativních zdrojů elektřiny v Severním moři. Má jít o síť větrných a solárních zdrojů a elektráren využívajících mořský příboj.

Zdroje by měly být uspořádány tak, aby dodávky elektřiny byly rovnoměrné a systém mohl dodávat proud do všech evropských zemí i na mnohatisícikilometrové vzdálenosti. To by mělo umožnit high tech kabelové vedení.

Se zprávou přišel deník Süddeutsche Zeitung, který se odvolává na zdroje ze spolkové vlády. Hlavním smyslem strategie je propojit všechny projekty alternativní energie v oblasti, a zvýšit tak jejich efektivitu. Podmořské kabely by tak měly propojit větrníky u německého nebo britského pobřeží například s vodními elektrárnami v Norsku, přílivovými zdroji u Belgie a Dánska nebo se solárními a větrnými elektrárnami na evropské pevnině.

Süddeutsche Zeitung uvádí, že zakládající státy se už v prosinci sešly v Irsku, kde se dohodly na spolupráci. Podle informací německého ministerstva hospodářství by příprava projektu měla začít setkáními pracovních skupin a nejpozději na podzim by alternativní projekt měli ztvrdit na společném summitu zástupci vlád. Pokud vše půjde podle plánu, systém by měl být hotov do deseti let a stát by podle expertů mohl až 30 miliard eur.

Dosud podobnému projektu bránil nedostatek finančních zdrojů, teď se však alternativní způsoby získávání energie dostávají do centra pozornosti. Dobré provázání zdrojů na severu Evropy energetikům pomůže vyzrát nad počasím, protože kombinací různých zdrojů se jim bude dařit vyrovnávat rozmary počasí a dodávky udržovat stabilní.

Energetické koncerny podle deníku plánují na severním pobřeží větrníky s celkovým výkonem 100 gigawattů, které instalují na vysokých stožárech uprostřed širého moře. Podle expertů to představuje desetinu evropské spotřeby elektrické energie. Energetický expert hnutí Greepeace, Sven Teske, pro Süddeutsche Zeitung řekl, že projekt zasíťování alternativních zdrojů je ve skutečnosti urgentně potřeba: "Současná přenosová soustava už energii z větrníků nedokáže pojmout," prohlásil expert.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů