Středa, 24. dubna 2024

United Energy neuspěla ve sporu o uhlí

United Energy neuspěla ve sporu o uhlí

Firma United Energy (UE) neuspěla u Nejvyššího soudu s dovoláním proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze z července 2008 ve sporu o dodávky uhlí.

Žalobu na určení neplatnosti výpovědi smlouvy o dodávkách hnědého uhlí pro komořanskou teplárnu United Energy zamítl už v roce 2007 ústecký krajský soud, Vrchní soud o rok později jeho rozhodnutí potvrdil. Nejvyšší soud dovolání odmítl jako nepřípustné, řekl mluvčí soudu Petr Knötig.

O rozhodnutí, které padlo nedávno bez veřejného jednání, informovala novináře mluvčí skupiny Czech Coal Liběna Novotná.

Verdikt Nejvyššího soudu ve věci určovací žaloby se podle ředitele komunikace Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Martina Maňáka netýká podstaty sporu mezi oběma stranami.

"Soud vůbec nezkoumal platnost smlouvy o dodávkách uhlí pro společnost United Energy. Posuzoval pouze formálně právní aspekty řešení a tímto svým rozhodnutím potvrdil, že spor o platnost smlouvy je nutné řešit jinou právní cestou, a to prostřednictvím žaloby na plnění," řekl Maňák. Zároveň dodal, že společnost United Energy už dříve tuto žalobu k ústeckému krajskému soudu podala.

Zhruba čtyřletý spor se týkal obchodního vztahu Mostecké uhelné (nyní Czech Coal Services) a United Energy, která požadovala, aby soud nařídil uhelné firmě dodávat i nadále komořanské teplárně uhlí.

Mostecká uhelná totiž v roce 2006 smlouvu s provozovatelem komořanské teplárny vypověděla. Důvodem této výpovědi bylo podle Novotné dlouholeté neplnění závazků ze strany United Energy, která pak napadla vypovězení smlouvy u soudu.

Spory mezi oběma firmami jsou dlouhodobé a týkají se zejména ceny uhlí. United Energy v minulosti patřila do skupiny J&T, nyní je dceřinou firmou nového Energetického a průmyslového holdingu (EPH), v němž má dvě pětiny J&T stejně jako skupina PPF, pětinu vlastní Daniel Křetínský.

S J&T, a také s elektrárenským gigantem ČEZ, Czech Coal svádí dlouhodobý souboj o podíl na energetickém trhu.

Po podání výpovědi v roce 2006 přestal Czech Coal podle Maňáka smlouvu fakticky dodržovat a pod hrozbou přerušení dodávek uhlí jednostranně vnutil firmě United Energy krátkodobé, jednoroční kontrakty na dodávku uhlí s cenou vysoce převyšující úroveň průměrných tuzemských tržních cen.

"V důsledku odpírání dodávek uhlí ze strany Czech Coal a soustavného tlaku na razantní zvyšování cen uhlí byla UE nucena ukončit odběr uhlí od Czech Coal a zajistit si dodávky od jiných dodavatelů. V loňském roce proto s vynaložením vysokých nákladů vybudovala novou uhelnou skládku, od ledna se podařilo uzavřít smlouvu se třemi jinými dodavateli hnědého uhlí. Tím se to prakticky vyřešilo," doplnil Maňák.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů