Úterý, 16. dubna 2024

Shell prohrál soud s nigerijskými ekology

Shell prohrál soud s nigerijskými ekology

Ropnou korporaci výrok soudu v případu požadovaných kompenzací za úniky ropy v nigerijské Orumě zarmoutil. Nigerijci a ekologové jásají, očekává se, že se nyní s Shell vyjádřil zklamání, že soud dovolil nizozemským Přátelům Země a čtyřem nigerijským rolníkům poprvé v dějinách žalovat společnost na nizozemské půdě. Obává se, že rozhodnutí soudu otevře stavidla přívalu podobných žalob.
Podle ekologů je soud v Haagu poslední institucí, na kterou se mohli nigerijští rolníci obrátit s požadavkem na odškodnění ropného znečištění, které Shell způsobil svou těžbou v oblasti Oruma ve státě Bayelsa. Nizozemští Přátelé Země řekli, že případ čtyř rolníků byl prvním testem a odmítli vyčíslit celkovou výši odškodného, které budou požadovat.
Mluvčí nizozemských ekologů Geert Ritsema uvedl, že se poškození neúspěšně snažili domoci spravedlnosti řadu let. "Rozhodnutí soudu je první vítězství pro všechny Nigérijce, kteří léta bojovali za to, aby si Shell po sobě uklidil svou špínu a přestal místním lidem zamořovat místa, kde žijí. Zkoušeli to u soudů v Nigérii, ale vždy od nich odcházeli s prázdnýma rukama. Proto to teď zkoušejí tady," uvedl Ritsema.
Mluvčí Shellu řekl: "Rozhodnutí soudu nás zklamalo. Jsme přesvědčeni, že existují právní důvody, proč by tento soud neměl řešit spor, který se týká Nigérie." Shell se také hájí tím, že únik ropy nebyl způsoben jen jeho chybou, ale sabotáží.
Přátelé Země ale trvají na tom, že úniky ropy nejsou nehodami, ale projevem systematického pohrdání právy místních lidí a znečišťování jejich prostředí, které se táhne po celá desetiletí.
Čtyři poškození jsou rolníci a rybáři z vesnic Oruma, Goi a Ikot Ada Udo. Ty leží v oblasti delty Nigeru, které je kvůli velkým zásobám ropy jedním z nejvýznamnějších těžebných území Shellu.
Je to v krátké době pro Shell další nepříjemnost v souvislosti s jeho aktivitami v Nigérii. Loni v červnu ropná společnost zaplatila v rámci mimosoudního narovnání takřka tři sta milionů korun, když čelila před federálním soudem v New Yorku obvinění ze spoluúčasti na justiční vraždě nigerijského spisovatele a občanského aktivisty Kena Saro-Wiwa a osmi předáků národa Ogoni.
Je to dosud největší suma, kterou kdy nadnárodní korporace zaplatila za porušování lidských práv.
Očekává se, že soud v Nizozemí ve vlastním sporu Shellu s nigerijskými rolníky začne letos na jaře.


DeníkReferendum.cz
Zdroj: tisková zpráva

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů