Pátek, 29. března 2024

Lepší starý Prunéřov než rekonstrukce, jak chce ČEZ

Lepší starý Prunéřov než rekonstrukce, jak chce ČEZ

Martin Bursík, poslanec za Stranu zelených.

Když ČEZ nepředloží ekologičtější variantu rekonstrukce největší české uhelné elektrárny Prunéřov, ať ho radši nechá, jak je. Pro lidi i životní prostředí to bude výhodnější, říká exministr životního prostředí Martin Bursík. V rozhovoru také vysvětluje, proč si myslí, že se Martin Roman chová jako pán tvorstva, a proč se neomluví premiéru Fischerovi za to, že ho bez důkazů obvinil z korupce ve prospěch uhelných firem.

HN: Je ještě vámi nominovaný ministr životního prostředí Jan Dusík "vaším" ministrem?

No to začínáte zostra. Určitě je. Já sám jsem ho povýšil na státního tajemníka, takže určitě na tu práci kvalifikaci má...

HN: Jde o to, že oproti vašemu názoru uhnul při řešení modernizace elektrárny Prunéřov. Variantu ČEZ, proti které zelení brojí, přímo neodmítl a nechá rozhodnout zahraniční experty.

Já s jeho řešením nesouhlasím. Ale když se předseda vlády stane jedním z lobbistů ČEZ a přes média začne ministra nutit, aby schválil variantu, kterou předložila firma, chápu, že si Jan Dusík chce pořídit expertizu.

Teď je důležité, aby posouzení bylo objektivní. A hrozí, že nebude. ČEZ zatím odmítá poskytnout podklady pro konkurenční variantu, která je z ekologického pohledu výhodnější, protože počítá s vyšší účinností elektrárny a nižšími emisemi. Takže je to ze strany ČEZ jedna velká habaďůra. Martin Roman si prostě myslí, že je pánem tvorstva, alespoň v Česku, a chová se bez jakýchkoli limitů.

HN: Jak to myslíte? ČEZ chce elektrárnu provozovat 25 let. Protože tomu odpovídají zásoby v dole Libouš. A říká, že za těchhle podmínek se lepší technologie prostě nevyplatí.

To je podvod. ČEZ nikdo nedonutí tu elektrárnu provozovat jen 25 let. Že je to omezené uhlím, které je v dosahu, je nesmysl. Do jiných elektráren se uhlí dováží kdoví odkud. Podívejte se na Mělník, podívejte se na Opatovice. Ta elektrárna může jet klidně čtyřicet let. A to pak už vychází množství emisí, které vypustí, úplně jinak, než jak ta firma teď tvrdí.

Kdyby Dusík kývl, bude to vážné selhání

HN: Co tedy měl ministr Dusík podle vás dělat?

Měl požádat o doplnění dokumentace a říci, že dokud nebude mít všechny podklady na stole, nerozhodne. Tak by mohl dosáhnout toho, že se posoudí, co je pro životní prostředí, pro klima a pro zdraví lidí skutečně nejlepší.

I kdybychom nakonec nechali Prunéřov dojet tak, jak je, což je to, čím ČEZ nyní vyhrožuje, celkové emise by byly nižší, než kdyby tam byla nová elektrárna, která poběží dalších třicet nebo i čtyřicet let.

HN: Jenže když se Prunéřov rekonstruovat nebude, bude elektrárna ještě deset let kouřit dál tak jako dnes. A to budete lidem z okolí, kteří jsou pochopitelně netrpěliví, asi vysvětlovat těžko.

Stejně jako dnes by kouřila jen do roku 2016. Pak bude muset ČEZ podle zákona emise radikálně omezit. A v roce 2020 by musela původní elektrárna skončit, takže by se místním ulevilo úplně.

HN: Firma už jednu elektrárnu - Tušimice - rekonstruovala tak, jak to zamýšlí teď udělat v Prunéřově. Proč by najednou měla v případě Prunéřova lhát?

Já prostě neznám příklad, kdy někdo staví zdroj za miliardy korun, a plánoval by, že ho bude využívat jen dvě třetiny doby životnosti. Když dojde uhlí, může se dovážet. Dováží se třeba i z Austrálie.

HN: Ale ne u nás.

Dobře, mluvím o Evropě. Ale argument, že když dojde uhlí, ČEZ tu elektrárnu zastaví, je absurdní. To je jako byste řekli, že jste při provozu svého auta závislí na jedné pumpě, a když ji zavřou, auto vyhodíte.

HN: Když se schvalovala rekonstrukce Tušimic, naprosto stejná jako nyní v Prunéřově, nijak vám to nevadilo...

To jsem ještě vůbec nebyl u zelených. Tehdy v tom ministerstvo životního prostředí nevidělo problém, tak se to prostě upeklo.

HN: Vy jste prý s Ondřejem Liškou na ministra Dusíka hodně tlačili, aby povolení pro ČEZ zamítl.

Tak to opatrně. Je ale pravda, že jsem s ministrem Dusíkem v kontaktu a diskutovali jsme o tom. Kdybych tam byl já, tak bych napsal Martinu Romanovi, že nerozhodneme, dokud nám prostě nedá všechny podklady.

HN: Tak ještě jednou. Přesvědčovali jste ministra Dusíka, ať variantu, kterou navrhuje ČEZ, zamítne?

Já jsem mu neříkal, aby vydal negativní stanovisko. Přesvědčoval jsem ho, aby udržel autoritu ministerstva životního prostředí. Tak, aby bylo jasné, že proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí není pro kočku. Tedy že by měl zajistit, aby ministerstvo posoudilo všechny varianty. Včetně té, že starý Prunéřov doběhne.

HN: Co uděláte, když nakonec ministr Dusík na základě mezinárodního posouzení kývne na variantu, o kterou stojí ČEZ?

Když mezinárodní posuzovatelé neposoudí všechny scénáře, včetně těch, které společnost odmítá předložit - a bude to jenom alibi pro stávající proces -, tak bych to nikdy nepřijal. Pokud by na to ministr Dusík kývl, bylo by to jeho vážné selhání.

HN: Co by pak zelení udělali? Chtěli byste, aby odešel z vlády?

To už by bylo stejně v době, kdy by ve vládě nebyl...

Nevím jestli budu kandidovat

HN: Teď to vypadá tak, že si budete kampaň stavět na tom, že je tady "zlý ČEZ", a povezete se na tom, že jsou lidé naštvaní, že je drahá elektřina...

To, co říkám, nesouvisí s kampaní zelených. To je můj konzistentní postoj od doby, kdy jsem byl v Tošovského vládě. I když jsem byl mimo politiku, v pozici konzultanta, nebral jsem z principu zakázky ČEZ. Protože ta firma ovlivňuje politiku, nechává si novelizovat zákony ve svůj prospěch...

HN: My nezpochybňujeme vaši konzistenci, ale ptáme se na to, jestli odpor proti ČEZ bude osou kampaně zelených.

To ještě není vůbec určeno a já jsem se vůbec nerozhodl, že budu za zelené kandidovat.

HN: Kdy se rozhodnete a na čem to záleží?

Začali jsme se o tom bavit teprve předminulý týden. Včera se ukázalo, že jsme zase v jednom průzkumu překonali šest procent. Ale jsem opatrný a vím, že je potřeba aby to bylo dlouhodobé.

HN: Takže když to bude předem prohraný boj, odmítnete do toho jít?

Tak to není. Já jen nevím, jestli do toho kotle chci jít znova. Teď jsem vystoupil proti zlobbovanému rozhodování vlády ve věci horního zákona a už se zase na mě vytahovala úplně smyšlená špína.

Abych se do toho pustil, musím se nejdřív identifikovat s obsahem a musím vědět, že můžeme získat voliče, kteří nám odešli k TOP 09. A také, že můžeme získat část voličů ODS. To by vyžadovalo i posílení kandidátek. Ale s kým jednáme, to neřeknu.

Uhlíři si zlobbují, co potřebují

HN: Proč jste bez důkazů obvinil v souvislosti se záporným stanoviskem k hornímu zákonu premiéra z korupce ve prospěch uhelných společností?

To musíte číst přesně větu, kterou jsem řekl.

HN: Slovo korupce tam prostě padlo.

To ano.

HN: No, a to vždycky zanechá na obviněném nějakou špínu.

Já jsem premiérovi na žádost o omluvu odpověděl otázkami, které svědčí o tom, že rozhodování jeho vlády vyhovuje uhelným společnostem. Že tady zatím chybí vymahatelnost práva a že se uhelné společnosti mohou zákonu vysmívat. A že je povinností vlády to napravit. My jsme takový zákon připravili a Fischerova vláda otočila o 180 stupňů. Je tam prostě víc indicií, že to bylo zlobbované.

HN: Slovo korupce je hodně silné na to, abyste ho použil v souvislosti s konkrétním člověkem bez pořádných důkazů. Lobbing je prostě něco jiného než korupce.

To ano. Ale nějaký ekonomický zájem se tam evidentně prosazoval. Snad mě nechcete vést k tomu, že když nemám nahrávku nebo fotodokumentaci, tak nemůžu mluvit o korupci. A nemluvil jsem o premiérovi, ale o vládě. Neřekl jsem, jestli je zkorumpovaný konkrétní úředník na ministerstvu průmyslu nebo ministr průmyslu nebo premiér. Ale řekněte mi - dělají to ti lidé proto, že mají k uhelným společnostem nějaké nezištné sympatie?!

HN: Takže vás nemrzí, že jste slovo korupce použil?

To mě vůbec nemrzí. Mrzí mě, že to teď vypadá jako můj osobní spor s předsedou vlády. Rozumím tomu, že se premiér ozval. Já bych udělal totéž. Ale on se mnou odmítl vést věcnou debatu. Jenže bez odpovědi na ty otázky, které jsem mu položil, se nemůžeme dobrat pravdy. Prostě kdyby vláda neargumentovala účelově ve prospěch uhlířů, nikdy bych to takhle neformuloval.

HN: Novela horního zákona, kterou ze sněmovny stáhla, by stejně nikdy neprošla. To co jste navrhovali, sedmkrát odmítli poslanci zařadit na program schůze. To byste mohl říci, že je zkorumpovaná celá sněmovna.

Kým?

HN: No těmi "uhlíři", jak sám říkáte.

Odpovím vám otázkou. Když si ČEZ prolobboval přílepkem zákon o emisních povolenkách - a získal přes 60 miliard na úkor státu - byly poslanecká sněmovna a Senát zlobbovány? A odpovím: Byly.

HN: Znovu: Lobbing neznamená úplatkářství. Kde to úplatkářství vidíte?

Víme přece, jak to chodí. Ti lidé nedostávají peníze, ale služby a servis. Tím způsobem jsou strany a politici korumpováni. Třeba kampaně byly vždycky mnohem dražší, než strany tvrdily médiím. Abychom to mohli změnit, musely by strany kompletně vykazovat výdaje na kampaně. Dokud muset nebudou, bude existovat riziko korupce vždycky.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů