Pátek, 29. března 2024

Spor o Prunéřov: pojďme od politiky k věci

Spor o Prunéřov: pojďme od politiky k věci

Projekt firmy ČEZ na přestavbu elektrárny v Prunéřově pro ministra životního prostředí Jana Dusíka zřejmě posoudí norská společnost Det Norske Veritas. Informaci, která koluje mezi energetiky od konce minulého týdne, se HN nepodařilo o víkendu ověřit. Dusíkův úřad má znalce oznámit během několika dní.

Ani nezávislý posudek ale nemusí dostat problém této velké investice z politické na odbornou úroveň. "Když mezinárodní znalci neposoudí všechny scénáře, včetně těch, které ČEZ odmítá předložit, bude to jenom alibi pro stávající proces. Já bych to nikdy nepřijal. Pokud by na záměr ČEZ ministr Dusík kývl, bylo by to vážné selhání," říká vlivný poslanec Strany zelených Martin Bursík.

Právě zelení protestují proti tomu, aby ČEZ dosluhující bloky pouze rekonstruoval za zhruba 25 miliard korun, což zvedne účinnost elektrárny z 32 "jen" na 39 procent. Požadují instalaci nejlepší dostupné technologie, jež by přišla o pět miliard dráž, účinnost by ale zvedla až na 42 procent. Dokonalejší zařízení produkuje méně skleníkových plynů na jednotku vyrobené energie.

I když ČEZ přestavuje už třetí uhelnou elektrárnu, teprve z Prunéřova se stala politická rozbuška. Je před volbami. A boj s firmou, která je známá svým vlivem na úřadech i v politice, je téma do volební kampaně. Zkusme ale zapomenout na politiku a odpovědět na několik věcných otázek kolem projektu.

1. Jak se dnes v Evropě stavějí elektrárny?

Nové uhelné zdroje se na kontinentě v posledních letech téměř nebudovaly. Pouze pár se jich postavilo místo dosluhujících bloků z dob NDR v jižním Německu. Tam všude se staré bloky nahrazovaly novými s nejvyšší možnou účinností 42 procent. Teď na obnovu uhelných elektráren váhavě připravuje Polsko, jehož energetika patří k nejšpinavějším v Evropě. I tady se většinou počítá spíše se stavbou nových zdrojů o vysoké účinnosti.

Nejšpinavější evropská elektrárna v jihopolském Belchatówě má získat jeden zcela nový blok se 42procentní účinností, zároveň se ale má rekonstruovat 10 menších bloků, u nichž se účinnost zvýší z 36 "jen" na 39 procent. Veřejná diskuse o ekologii se v Polsku dosud nerozeběhla, odborníci ale čekají, že se tak stane, až investoři o svých plánech začnou blíž informovat.

2. Jak staví nové bloky ČEZ?

Jako první ČEZ modernizoval elektrárnu Tušimice, a to podobnou cestou, jakou chce nyní zopakovat v Prunéřově. Záměr povolilo ministerstvo životního prostředí v roce 2005 za ministra Libora Ambrozka (KDU-ČSL).

O dva roky později, už za ministra Bursíka (SZ), v Ledvicích firma začala stavět zcela nové bloky s vyšší účinností 42 procent.

U Ledvic jsou ale dostatečné zásoby uhlí na 40 let provozu nových bloků. "V Tušimicích, stejně jako v Prunéřově, zásoby na tak dlouhou dobu nestačí, proto se nám tu nevyplatí stavět dražší bloky," říká manažer ČEZ Vladimír Hlavinka.

ČEZ tvrdí, že rekonstruovaný Prunéřov odstaví po vyčerpání uhelných zásob v přilehlém dole Libouš, tedy po 25 letech provozu.

3. Dá se ČEZ věřit?

Martin Bursík argument ČEZ o malých zásobách uhlí pod Prunéřovem, kvůli nimž se nevyplatí pořízení lepší technologie, neakceptuje.

"ČEZ lže. Nevěřím, že by po 25 letech, až uhlí u Prunéřova dojde, zmodernizovaný zdroj odstavili. Uhlí do elektrárny mohou dovážet," řekl Bursík. ČEZ sám vlastní uhelné doly v jižním Německu a teoreticky by mohl elektrárnu zásobovat odtud, i když s mnohem vyššími náklady.

Ekonomické kalkulace pro různé varianty provozu Prunéřova nechce ČEZ zveřejnit. Těžko se tak dá ověřit, zda by se mu výroba z dováženého uhlí opravdu nevyplatila.

Ministerstvo životního prostředí ale má možnost riziko, že ČEZ elektrárnu ani po vyčerpání ložiska uhlí neodstaví, ošetřit. V takzvaném integrovaném povolení, bez něhož se nový zdroj nemůže rozjet, lze "předepsat" povolený objem emisí za celou dobu životnosti elektrárny.

4. Hraje se o český průmysl, jak tvrdí zastánci levnější varianty?

Zřejmě ano. Zatímco turbíny pro obě varianty modernizace by mohla tak jako u předešlých projektů ČEZ dodávat plzeňská Škoda Power, méně jasný je dodavatel kotlů. Pro vysoce účinné Ledvice je vyráběl francouzský Alstom, pro méně účinné Tušimice ostravský Vítkovice Machinery Holding.

5. Je pro ovzduší lepší neměnit v Prunéřově nic než stavět "levné" bloky?

"Pokud neprojde úsporná varianta, nebudeme Prunéřov rekonstruovat vůbec, nevyplatí se to," říká manažer ČEZ Hlavinka. Bez modernizace by elektrárna musela v roce 2016 snížit emise na polovinu (to lze udělat úpravou hořáků), v roce 2020 by ji však ČEZ musel odstavit, protože nebude vyhovovat emisním normám. "Tato nulová varianta zatíží severní Čechy emisemi méně, než kdyby ČEZ elektrárnu stavěl podle svého současného návrhu," tvrdí Bursík. Bursíkův propočet ale platí jen v případě, že by ČEZ zdroj, rekonstruovaný podle levnější varianty, provozoval po celých 40 let - tedy i po vyčerpání místního ložiska.

Pokud firma elektrárnu přestaví na nižší standard a bude ji provozovat pouze 25 let, severočeskému ovzduší se naopak výrazně uleví.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů