Pátek, 29. března 2024

Městské energetické středisko: Lidé se vloni více zajímali o fotovoltaiku

Městské energetické středisko: Lidé se vloni více zajímali o fotovoltaiku

Energie ze slunce, kotle na biomasu či program Zelená úsporám - tato témata nejvíce zajímala v uplynulém roce návštěvníky městského energetického a poradenského střediska, které už deset let funguje ve věžovém domě u nádraží a poskytuje obyvatelům města bezplatné poradenství v oblasti energetických úspor a možností čerpání dotací.


"V uplynulém roce jsme poskytli celkem 174 individuálních konzultací v oblasti úspor energie a snižování nákladů v rodinných a bytových domech, přičemž o fotovoltaiku a solární systémy na ohřev vody a přitápění jsme zaznamenali zvýšený zájem," informoval energetický poradce centra Karel Zubek. Zájem přitom podle něj ovlivnila zejména výhodná výkupní cena elektrické energie ze slunce. "Vzhledem k rozhodnutí distributorů energie nepřipojovat další fotovoltaické systémy však očekáváme v letošním roce pokles zájmu o tuto problematiku," dodal.

Naopak, nejvíce dotazů ze strany majitelů nemovitostí očekávají energetičtí auditoři k problematice státního dotačního programu Zelená úsporám. "Program běží až do roku 2012 a v současné době poskytujeme nejvíce konzultací právě k němu," informoval Zubek.

Středisko přitom poskytuje zájemcům z řad fyzických a právnických osob veškeré informace související s touto problematikou včetně jednoduchých energetických výpočtů, optimalizace návrhů, doporučení technických řešení i možností získání státních dotací na vybrané programy zcela zdarma. K dispozici má i odbornou literaturu.

Městské energetické středisko funguje na Vsetíně od roku 2000, kdy město poprvé získalo státní dotaci na jeho provoz. Od té doby jeho služeb využily stovky stavebníků včetně vsetínské radnice, která ve spolupráci s ním provádí vědomá energetická opatření na svých budovách.

Bezplatných konzultací školených poradců městského energetického střediska můžete využít každé pondělí a středu od 13 do 17 hodin. Další informace naleznete na webových stránkách www.mestovsetin.cz pod odkazem EKIS. Vedení střediska zajiušťuje Ing. Karel Zubek, email: k.zubek@seznam.cz, mobil: 777 238 679.

Eva Stejskalová

737 019 667, 571 491 564

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů