Sobota, 20. dubna 2024

Výroba vysoko-objemových baterií s pomocí stlačeného vzduchu

Výroba vysoko-objemových baterií s pomocí stlačeného vzduchu

Alternativní energetické zdroje jsou "in", zejména ekologická řešení jako větrné či solární elektrárny. Ale je s nimi občas i podstatný problém: nevyrovnanost jejich provozu způsobuje vrásky na čele správcům přenosových sítí. S rostoucím využíváním obnovitelných zdrojů energie roste poptávka po řešeních, která by zajistila kontinuální zásobování elektřinou pro spotřebitele a firmy i tehdy, když zrovna nefouká vítr anebo když je poptávka v konkrétním čase nízká. Nyní se možná rýsuje šance.

GE, evropská distribuční společnost RWE, německý Institut letectví a další partneři oznámili spuštění rozvojového programu "ADELE" (podle německého akronymu "Adiabatický systém uložení energie ve stlačeném plynu" - jak zní plné technické označení systému), který disponuje potenciálem od základů změnit způsob efektivního, velkokapacitního ukládání elektrické energie.

Řečeno velice prostě: základní myšlenka je, že by se levná energie (tj. hlavně vyráběná v době mimo špičku), ukládala ve formě stlačeného vzduchu - jako do obří baterie - načež by posléze byla uvolněna během špičky. "GE udělala velice důležitý krok k tomu, aby velkokapacitní úložiště energie přiblížila každodennímu provozu," říká výzkumník Matthias Finkenrath z německé pobočky GE Global Research, který na projektu rovněž pracuje. Animace na www.ge.com ukazuje, jak by celý systém fungoval: vzduch bude stlačen do podzemních dutin - podobně jako je tomu v oblastech s podzemními ložisky soli, která byla nedávno využita ke skladování zemního plynu - a odtud bude později odčerpáván, využit k pohánění turbín a výrobě elektřiny.

Na rozdíl od ostatních konceptů, pracujících se stlačeným vzduchem, tento využívá i obrovský objem tepla, které je generováno při stlačování vzduchu a později je rovněž využíváno k výrobě elektřiny. Při tomto procesu vznikají teploty přesahující 500°C a výzkumný tým bude stát před úkolem vyvinout kompresorové technologie, které si s takovými vysokými požadavky dovedou poradit. Celkovou optimalizaci systému bude provádět mnichovské zastoupení GE Global Research, které bude na vývoji kompresoru a turbíny, klíčových komponentech systému, spolupracovat s divizí GE Oil & Gas. Projekt potrvá tři roky a přímo navazuje na studii proveditelnosti, kterou GE a RWE realizovaly v letech 2008 a 2009.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů