Středa, 24. dubna 2024

Hodina Země: v sobotu zhaslo 4300 měst

Hodina Země: v sobotu zhaslo 4300 měst

Na hodinu zhasla v sobotu světla v celkem 125 státech včetně Česka. Cílem je úspora energie a ochrana přírody.

Egyptské pyramidy, mrakodrap Empire State Building v New Yorku či brněnský hrad Špilberk se v noci ze soboty na neděli postupně nořily na 60 minut do tmy v rámci celosvětové akce Hodina Země. Jde o symbolické gesto, jímž jednotlivé státy, obce i firmy chtějí přispět ke snížení spotřeby energie a k ochraně životního prostředí.

Do akce se zapojilo přes 4300 měst ve 125 zemích; poprvé se připojilo také několik desítek míst v Česku.

Světla zhasla na národní katedrále v americké metropoli Washingtonu a také například v sídle firmy Coca-Cola v Atlantě, na mrakodrapu Willis Tower s jeho 110 patry v Chicagu či na mostě Golden Gate v San Francisku. Ve tmě se ocitla i známá dominanta brazilského Ria de Janeiro - socha Krista Spasitele.

Amerika tak následovala v sobotu od 20.30 místního času ostatní země světa - zapojily se stovky známých budov a míst, od Zakázaného města a olympijského stadionu v Pekingu přes Eiffelovu věž v Paříži po fontánu di Trevi v Římě. Účastnila se šikmá věž v Pise, parlament v Londýně, nejvyšší budova světa Burdž Chalífa v Dubaji, památník míru v Hirošimě. V Belgii zůstalo podle agentury Belga bez osvětlení bruselské Atomium i dálnice.

Globální akci zahájila Austrálie. V Sydney se ponořily do tmy slavná Opera a most, z něhož zazněly sirény jako signál k začátku akce.

Ještě předtím vypnulo své generátory malé novozélandské souostroví Chathamské ostrovy a ponechalo svítit jen 12 veřejných světel. V různých místech se zapojily i nadnárodní firmy, jako jsou Google, Hilton, McDonalds, Canon či IKEA.

Letos poprvé se k akci připojila i Česká republika. V Brně v sobotu večer zhaslo osvětlení největší dominanty města - hradu Špilberk; do tmy se ponořil i obelisk v Denisových sadech. Brněnská radnice, na jejímž vedení se podílí také Strana zelených, tak chtěla symbolicky vyjádřit podporu aktivitám proti plýtvání energií a změně klimatu. Dále se podle Ekologického institutu Veronica zapojily mimo jiné Jičín, Poděbrady, Říčany, Česká Lípa, Telč, Třeboň, Ústí nad Labem, Děčín či Přibyslav. Na jižní Moravě se Hodiny Země zúčastnil také Vyškov, kde potemněly třeba kostely Nanebevzetí Panny Marie a Nejsvětější Trojice. V některých menších obcích, třeba Ostopovicích a Ostrovačicích na Brněnsku, zhaslo veřejné osvětlení.

"Myslím si, že je skvělé vidět, že stovky milionů lidí sdílejí tento společný zájem o zmenšení naší uhlíkové stopy," prohlásil včera ve Washingtonu Dan Forman, mluvčí WWF, který akci zorganizoval.

Hodina Země se konala poprvé v roce 2007 v Austrálii.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů