Pátek, 29. března 2024

Euroregion Nisa projevil zájem o odpadní teplo z polské elektrárny Turów

Euroregion Nisa projevil zájem o odpadní teplo z polské elektrárny Turów

Rada Euroregionu Nisa se v Liberci v pátek zabývala možností využívat odpadní teplo z polské elektrárny Turów a záměr přijala plným počtem hlasů. Jednatel české části Euroregionu Nisa řekl agentuře Mediafax, že myšlenka využití elektrárny Turów vznikla již před patnácti roky.

"K novému rozhodnutí přivedla starosty Euroregionu Nisa nedávná zpráva ředitele polské elektrárny Romana Walkowiaka, který se nebrání znovuobnovení jednání o možných dodávkách tepla do českých příhraničních měst. Předtím nikdy nenastala žádná konkrétní dohoda nebo realizace konkrétních projektů," řekl agentuře Mediafax jednatel Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

"Rada Euroregionu Nisa se rozhodla zřídit energetickou agenturu, která by se měla zabývat Turówem i dalšími energetickými projekty," připojil předseda ERN Petr Skokan. "Elektrárna Turów bude fungovat nejméně 40 let a doprava levného tepla do měst bude ekonomicky výhodná pro obyvatele i samosprávy," dodal.

Ke konkrétní realizaci této myšlenky vede podle něho ještě dlouhá cesta a značné investice do vybudování horkovodu z Turówa až do Liberce nebo Jablonce nad Nisou. Podmínkou je také, aby dopravené teplo bylo levnější, než které dodávají místní české teplárny. Tím vším se bude již v dalších měsících zabývat Energetická agentura Trojzemí.

Pavel Smrž, smrz@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů