Čtvrtek, 28. března 2024

Obamova ropná skvrna

Obamova ropná skvrna

Drill, baby, drill! Vrtej, bejby, vrtej, znělo před dvěma roky v prezidentské kampani v USA. Nejen republikáni, ale i demokrat Obama avizovali, že podpoří těžbu ropy v amerických pobřežních vodách. A jak kandidát Obama sliboval, tak jako prezident učinil. Na konci března otevřel možnost těžit takřka podél celého východního pobřeží USA a v dosud nevyužívaných místech Mexického zálivu.

Velkorysým plánem, který šel za jeho původní záměry, Obama vyhověl republikánům, kteří si kladou rozvoj těžby ropy a obrození nukleární energie jako podmínky pro možné schválení zákona omezujícího skleníkové plyny. Těžba ropy se ovšem podle Obamy nesmí dít na úkor přírody, čímž přistoupil na argument, že moderní těžařské technologie jsou čisté a bezpečné.

Dým z hořící ropné skvrny u pobřeží Louisiany ale naivní důvěru, že dokážeme vyloučit selhání techniky i člověka, usvědčuje ze sebeklamu. Jediné, co reálně můžeme, je omezit riziko na minimum. Tím spíše je podivné, že vrt pod zhroucenou plošinou, z kterého teď do oceánu crčí ropa, nebyl opatřen dálkově ovládaným zařízením, které může v případě havárie únik uzavřít. Federální agentura před lety uvažovala o jeho povinném zavedení, ale ustoupila těžařům, kteří nechtěli investovat půl milionu dolarů do něčeho, co na 99,99 procenta nikdy nepoužijí.

Ten nepatrný zlomek nejistoty se ale naplnil, a místo zařízení, kterými jsou například vybaveny ropné plošiny Norska a Brazílie, teď firma BP vynakládá denně 6 miliónů dolarů na sanaci havárie. A pokud se nepodaří únik ropy zastavit, budou škody na pobřeží Louisiany nevyčíslitelné.

Spojené státy, které hltají pětinu světové produkce ropy, ale vlastní jen dvě procenta jejích zásob, sotva mohou své černé zlato nechat ležet ladem. Ale těžit se musí zodpovědně, bez vzpupné bezohlednosti, které zněla i v přihlouplém skandování Drill, baby, drill.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů