Čtvrtek, 25. dubna 2024

Teplárny chtějí nové turbíny. Místní jim chtějí bránit: jedině, když přestanou spalovat topné oleje

Teplárny chtějí nové turbíny. Místní jim chtějí bránit: jedině, když přestanou spalovat topné oleje

Brno - Brněnská teplárna, která chce ve svém areálu postavit dvě turbíny na výrobu elektřiny, narazila na odpor obyvatel městských části Maloměřice a Obřany. Místní se již léta snaží upozornit brněnské zastupitele na fakt, že maloměřický podnik jako jeden z posledních ve městě spaluje těžké topné oleje a zamořuje tak prostředí. A tak si vzali turbíny za své "rukojmí" a jasně říkají: pokud nepřejde teplárna plně na spalování ekologičtějšího plynu, budeme dostavbě turbín bránit. A to i přesto, že elektrárna bude s turbímani vydělávat teplárně peníze navíc a brněnským domácnostem tak může snižit cenu dálkového tepla.

Záměr tepláren je chvályhodný, místním ale vadí neekologický provoz

Teplárna v brněnské městské části Maloměřice a Obřany má v plánu vybudovat ve svém areálu tzv. špičkový zdroj elektřiny - tedy dvě turbíny, které by dodávaly do sítě elektřinu v době energetické špičky.

Tyto záložní zdroje se začínají budovat poměrně často, a to kvůli rostoucím obavám z výpadků elektřiny. Může za to zvyšující se poměr alternativních zdrojů energie v síti, které jsou více náchylné k výpadkům. Právě záložní zdroje by měly eventuelní kolaps v době energetické špičky vykrýt.

Budování těchto zdrojů je po ekonomické stránce velice dobrá investice, protože energetické firmy platí zálohy už za to, že tato zařízení zůstávají jen v pohotovosti. Vydělané peníze by tak měly podle představitelů teplárny ve svém důsledku snižovat cenu tepla brněnským domácnostem.

Nikdo se nám nemůže divit, zápach je nesnesitelný

Místní ale chtějí tento projekt zablokovat nebo alespoň oddalovat. "Chceme udělat všechno pro to, aby ten odpor od nás zazněl, rozpoutáme petici, uvažujeme o dalším protestování, případně půjdeme až na evropskou unii" vysvětlila postup nespokojených obyvatel Zdenka Staňková, která je předsedkyní Občanského sdružení na ochranu přírodního prostředí v Obřanech.

Už léta upozorňují místní na fakt, že maloměřická teplárna se řadí mezi největší znečišťovatele ve městě, protože stále ještě používá těžké topné oleje. V tomto ohledu je posledním podobným místem v Brně. Za minulý rok se tu spálilo 11,4 tisíce tun mazutu a 1100 tun pyrolýzních olejů. Do vzduchu tak odešlo několik set tun škodlivých oxidů a 36 tun prachu.

Svůj souhlas s dostavbou elektrárny tak podmínili tím, že by teplárna musela kompletně přejít na ekologičtější provoz. Pokud by teplárna spalovala jen dražší plyn, byla by v podstatě ekologická.

Pro takovéto řešení by byla i maloměřická radnice, kde se pravidelně shromažďují stížnosti obyvatel na prach a zápach pocházející z teplárny. "Zda je taková iniciativa upustit od těžkých topných olejů a taková možnost by tu byla, tak zastupitelstvo by to určitě přivítalo" potvrdila starostka MČ Brno - Maloměřice a Obřany Jarmila Kocmanová (ODS).

Pro manažery teplárny je důležitá hlavně ekonomika

Vedení teplárny se ale rozhoduje hlavně ekonomicky a přecházet pouze na spalování plynu odmítá. "Z pohledu tepláren je důležité spalovat vedle plynu i mazut, a to nejen z finančního hlediska. Tím, že se spaluje mazut, tak se ušetří přibližně 40 milionů, o které samozřejmě je možné snížit cenu tepla, takže pokud by se mazut vynechal, tak by s největší pravděpodobností stoupla cena tepla pro domácnosti," prohlásil předseda představenstva Tepláren Brno Jiří Oliva.

Definitivně rozhodnou politici


Teplárny v Brně jsou městskou firmou, a tak definitivní rozhodnutí, jestli by měla dostat přednost ekonomie nebo ekologie padá na politiky. Rada města Brna by měla schvalovat tzv. Energetickou koncepci města, ve které by mělo být jasně řečeno, jestli se s neekologickými zdroji energie ještě stále počítá. Kvůli dopadům na ceny dálkového tepla pro domácnosti by se ale kritice nevyhnuli v žádném případě, a tak před volbami se zřejmě do této problematiky nepustí.

Video: Reportáž Evy Lípové

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů