Pátek, 29. března 2024

Konec spalování černého uhlí ve Ško-energo se blíží

Konec spalování černého uhlí ve Ško-energo se blíží

Mladá Boleslav - Boleslavský výrobce tepla plánuje ještě více omezit spotřebu černého uhlí. Během několika posledních měsíců provedlo Ško-energo zkoušky provozu fluidních kotlů určených původně k spalování černého uhlí. Výsledky jsou zatím více než optimistické a napovídají, že po splnění všech legislativních nutností, začne firma spalovat pouze hnědé uhlí s biomasou, což by mělo znamenat i další stabilitu cen vyrobeného tepla.

Firma začala podle svého jednatele Vladimíra Handlíka s testováním hnědého uhlí od roku 2001 kvůli zvyšující se ceně černého uhlí. Nyní se při výrobě tepla spaluje 80 procent hnědého a 20 procent černého uhlí, a to i přesto, že původní studie výrobce fluidních kotlů nebyla příliš optimistická.

Dodavatel hnědého uhlí měl od začátku velký zájem na tom, aby vozil takové uhlí, které bude v kotlích dobře hořet. "Na rozdíl od ostatních elektráren, které hnědé uhlí spalují v podobě takzvaného hruboprachu, nám doly nabídly kvalitnější uhlí s lepší výhřevností a zrněním, které je pro naše kotle přijatelnější," dodal jednatel Handlík. Cílem celého projektu tedy bylo zjistit, kolik popela může obsahovat spalované hnědé uhlí, aby kotel udržel stoprocentní výkon (normální režim teplárny).

Při zkouškách, které probíhaly od loňského října do března 2010, se podařilo ověřit schopnost provozu kotlů i na hnědé uhlí až do výše 11 procent obsahu popela v uhlí. Podle inženýra Handlíka se stabilizace plného výkonu řeší dávkováním černého uhlí nebo biomasy. Už loni se v kotlích spálilo 30 tisíc tun peletek ročně, letos to bude až 40 tisíc tun. "Pracuje se však intenzivně na projektech řešící spalování až 80 tun peletek za rok. Možné technické řešení bude hlavním tématem další budoucnosti Ško-energo.

Autor: fil, MBnoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů