Sobota, 20. dubna 2024

Prezidentovo veto zemědělcům nevoní

Nesouhlas prezidenta Václava Klause se záměrem přimíchávat od letošního června více lihu do benzinu a především řepkového oleje do nafty komplikuje situaci jak českým výrobcům biopaliv, tak zemědělcům.

Prezidentovo veto zemědělcům nevoní

Například v Agro Pertoltice na Kutnohorsku letos vyseli skoro o sto hektarů více řepky než loni. Počítali s podstatně větším zájmem o tuto plodinu.

>>Teď budeme mít problémy řepku udat a stejnou komplikací je pokles její ceny. Ta může jít o deset až patnáct procent dolů,<< řekl Ekonomu předseda Agro Pertoltice Zdeněk Nácovský. Řepka pro jeho podnik hraje klíčovou roli. Pěstují ji zhruba na dvaceti procentech výměry, má stejný význam jako obilí.

Neméně důležitá je pro Agro Podlesí. >>Sklízíme ji na 700 hektarech, ročně to znamená dvanáct až čtrnáct milionů korun,<< uvádí Antonín Šárovec z jejího vedení.

Záleží i na počasí

Rýsuje se jediná možnost: vývoz řepkového semínka do Německa. S tím jsou ale spojeny ztráty na zisku. Bylo by totiž nutné odečíst náklady na přepravu.

Zasáhnout ovšem ještě může příroda. Odborníci upozorňují, že počasí není pro řepku zrovna příznivé. Její výnos třeba zůstane nižší a problém s odbytem nebude tak velký, jak se nyní zdá.

Obchodní družstvo Soběšice na Klatovsku rozhodně bude patřit mezi ty méně postižené. Protože nemají vhodné sklady, uzavřeli tam už dříve s obchodníky s řepkou smlouvy o pevné ceně.

>>Zůstanou-li v platnosti, neměly by se nás problémy týkat,<< říká ředitel družstva František Trnka. Řepka pro něj navíc není tak důležitá. Podnik žluté osevy omezuje a orientuje se na výrobu bioplynu z kukuřice. >>Je však jasné, že to není cesta pro všechny. Vyžaduje to čas a velké investice,<< dodává.

Babiš se zlobí

Celkem zemědělci oseli kvůli očekávané větší poptávce po biopalivech asi o sedmdesát tisíc hektarů více než v minulosti. Dvě třetiny připadají na řepku, přibližně třetina na obilí.

Do zařízení na výrobu biopaliv investovali domácí podnikatelé zhruba deset miliard korun. Ani oni proto nejsou spokojeni. Nejméně šéf Agrofertu Andrej Babiš, který vloni postavil továrnu na bionaftu Preol.

Zemědělci proto doufají, že by jim Babiš mohl pomoci díky svým obchodním kontaktům v Německu, kde má podíl biopaliv v benzinu a naftě stoupnout do dvou let na osm procent.

>>Je to ale obchodník a půjde mu o cenu,<< soudí Šárovec. Babiš zatím pro Hospodářské noviny uvedl, že prezident Klaus poškodil jak domácí zemědělce, tak výrobce biopaliv i pověst celého Česka.

>>Vystavil ho možným sankcím za neplnění závazků v rámci Evropské unie,<< zdůraznil. Republika se totiž zavázala, že do roku 2014 budou biopaliva představovat 6,25 procenta z celkového objemu pohonných hmot. A získají tak dvakrát větší váhu než teď.

>>Poslanci by se měli pokusit prezidentovo veto přehlasovat,<< soudí šéf Zemědělského svazu České republiky Miroslav Jirovský. Ve čtvrtek 27. května se tak stane.

Jirovský připomíná, že pěstování řepky je důležité hlavně v regionech, kde se kvůli nadmořské výšce obtížněji hospodaří. Například na Vysočině nebo v západních a jižních Čechách.

>>Veto přišlo v nejméně vhodnou dobu. Nikdo neví, co se má pro příští rok vysévat. Na 500 až 700 tisíci hektarech chybí vhodná náplň,<< podotýká ředitel Trnka.

AUTOR: Josef Pravec

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů