Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Plzni startuje obří kotel na biomasu

V Plzni startuje obří kotel na biomasu

Plzeňská teplárenská zahájila provoz největšího zařízení v Česku na výrobu elektřiny ze spalování čisté biomasy.

Na 90 tisíc tun spáleného uhlí ročně nahradí v Česku největší kotel na samostatné spalování biomasy, jehož provoz včera odstartovala Plzeňská teplárenská, pátá největší soustava v zásobování teplem v Česku. Investice ve výši 900 milionů korun představuje největší instalovaný výkon na výrobu elektřiny z čisté biomasy - bez podílu uhlí.

Zařízení na spalování samotné biomasy - převážně dřevní štěpky - fungují už v menším měřítku například v Pelhřimově, Trhových Svinech, Třebíči, větší výkony mají tyto kotle v hodonínském provozu ČEZ nebo krnovské teplárně společnosti Dalkia. Biomasový kotel Plzeňské teplárenské má z nich výkon největší - 11 MW pro výrobu elektřiny. Tepelný výkon dosahuje 33 MW.

Plzeňská teplárenská spotřebuje ročně na 600 tisíc tun hnědého uhlí. Už nyní společně s uhlím spaluje 120 tisíc tun štěpky a dalších 120 tisíc tun dřevní štěpky spolyká ročně nový kotel na její samostatné spalování. "Naším cílem je snížit spotřebu uhlí v příštích letech na polovinu," říká šéf plzeňské teplárny Tomáš Drápela. Teplárna, kterou ze sta procent vlastní město, je v Plzni dominantním dodavatelem tepla.

Dodavatelem - od projekce přes výrobu, montáž až po zprovoznění - celého zařízení je ČKD Praha DIZ . Podle šéfa ČKD Group Jana Musila jde o jeden z nejmodernějších biomasových bloků v Evropě. "V zahraničí připravujeme už další dva podobné," uvedl Musil.

Návratnost investice je dána štědrými výkupními cenami, které garantuje Energetický regulační úřad právě v případě výroby elektřiny ze samostatného spalování biomasy. "Nově instalované zařízení v Plzni je ojedinělé svým výkonem. Navíc nemalou roli v těchto případech samostatného spalování biomasy hraje i úspora emisních povolenek," připomíná Pavel Kaufmann z Teplárenského sdružení.

V Česku funguje kromě pětice významnějších výrobců zhruba ještě čtyřicet malých komunálních tepláren, které spalují výhradně biomasu. Ale jen minimum z nich dodává také elektřinu. V případě Plzeňské teplárenské už představuje podíl vyráběné elektřiny na celkových tržbách, které loni dosáhly 2,3 miliard korun, víc než polovinu.

Vůbec první kotel, který v Česku spaluje výhradně dřevní štěpku a další biomasu, funguje od roku 1995 o výkonu 6 MW v Pelhřimově. Dnes patří tamní teplárna společnosti MW Energie.

V České republice se loni spotřebovalo přes 68 600 GWh elektrické energie, z toho zdroje elektřiny ze spalováním biomasy dodaly přes 1400 GWh, meziročně o patnáct procent víc.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů