Čtvrtek, 18. dubna 2024

PricewaterhouseCoopers plánuje Evropu stoprocentně na obnovitelné zdroje

PricewaterhouseCoopers plánuje Evropu stoprocentně na obnovitelné zdroje

Konkrétní plán, jak už se současnými technologiemi zajistit, aby veškerou spotřebu elektřiny v Evropě a severní Africe v roce 2050 pokrývaly obnovitelné zdroje, publikovala prestižní konzultační společnost PricewaterhouseCoopers.

Studie nazvaná "100% renewable electricity: a roadmap to 2050 for Europe and North Africa", navrhuje, kde a jaké zdroje lze využít a popisuje potřebnou reformu elektrických sítí včetně posílení přenosových kapacit. Odhaduje také, kolik bude projekt stát a jak by jej bylo možné financovat.

Zelená energetika bez dotací

PricewaterhouseCoopers navrhla i konkrétní změny v evropské legislativě nebo společné plánování výstavby a využití přenosových kapacit v EU. Studie přitom doporučuje, aby po roce 2020 skončila současná podpora obnovitelných zdrojů - a zároveň i dotace do těžby a spalování fosilních paliv. Experti PwC předpokládají, že to bude stačit - hlavně díky klesajícím cenám čistého hi-tech, které se doslova řítí dolů. Stávající pevné výkupní ceny jsou podle nich dostatečným impulsem, který ze zelené energetiky během desetiletí udělá konkurenceschopné odvětví. Ekonomové soudí, že kvůli ukončení dotací a platbám za emise oxidu uhličitého se po roce 2020 nebudou stavět nové uhelné elektrárny v zemích unie.

Kompletní text studie si můžete stáhnout na www.pwc.com/climateready.

Zdroj: chytraenergie.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů