Čtvrtek, 28. března 2024

BP: dlouhá pohádka o perském princi ve službách Velké Británie

Anglo-perská ropná společnost, British Petroleum, nakonec BP. Názvy se měnily, hlad po ropě zůstával.

BP: dlouhá pohádka o perském princi ve službách Velké Británie

Evoluce bitevních lodí, superzbraní prvních dekád dvacátého století, učinila z ropy strategickou surovinu. Větší výhřevnost nafty umožnila zvýšit rychlost mohutných bitevních křižníků a získat tak převahu nad flotilou obrněnců poháněných uhlím.

I když byla nafta původně využívána jen jako doplňkový zdroj energie, stalo se zajištění spolehlivého zásobování "černým zlatem" pro Británii prioritou ještě v době, kdy byly jak automobilismus, tak letectví v plenkách a nebyl jim přisuzován valný vojenský význam.

To je jeden z důvodů, proč se britská vláda v roce 1914 stala podílníkem Anglo-perské ropné společnosti, která v tu dobu již pátým rokem držela koncese vydané perskou vládou. Finanční injekce vyjednaná Winstonem Churchillem, tehdy prvním lordem admirality, umožnila zvýšit těžbu a britské vládě zajistila nadpoloviční podíl.

Ropná firma, kterou dnes známe pod názvem BP, za svou 101 let dlouhou existenci pětkrát změnila jméno, což většinou reflektovalo politický vývoj a změny právní formy. Téměř polovinu doby své historie, od padesátých let až do konce tisíciletí, nesla název British Petroleum, z něhož je odvozena i zkratka BP.

K původnímu významu písmen BP se dnes už společnost nehlásí, i když výklad Beyond Petroleum, odkazující na další neropné aktivity, se do obecného povědomí prosadit nepovedlo. Naopak, kritici firmy, v těchto dnech především američtí politici s prezidentem Obamou v čele, firmu názvem British Petrol často "omylem" titulují.

Pod taktovkou Anglo-perské společnosti vyrostla největší rafinerie světa. Od roku 1912 až do íránsko-irácké války, kdy rafinerii zničila Saddámova vojska, se v Abadanu zpracovávalo nejvíce ropy na světě. Strategický význam firmy byl tak velký, že pro její ochranu byly vlády Británie a USA ochotny zasahovat i do mocenských poměrů v oblasti.

Když v roce 1951 demokraticky zvolený íránský premiér Muhammad Mosaddek firmu, tehdy zvanou Anglo-íránská ropná společnost znárodnil, následně odmítl akceptovat rozhodnutí Haagského soudu o rozdělení zisků v poměru 1:1 a jednal o prodeji ropy se Sověty, pomohla americká CIA a britská MI6 zorganizovat Mosaddekovo svržení. Výkonná moc se vrátila do rukou šáha a společnost, nyní už British Petroleum, mohla v těžbě pokračovat.

Od sedmdesátých let BP pohltila mnoho velkých těžařů. Postavení firmy značně posílila fúze s americkým gigantem Amoco. Nyní je jedním z hlavních světových hráčů na trhu ropy. Zda jím zůstane, je otázkou. Záleží na tom, jak se jí podaří vyrovnat s havárií v Mexickém zálivu.


Havárie v datech

20. duben 2010

Exploze na plošině Deepwater Horizon usmrtila 11 dělníků, jejich těla nebyla nalezena. Dalších 17 osob bylo zraněno.

22. duben

Plošina se potopila.

23. duben

Dosud není hlášen žádný únik nafty, úřady vyjadřují opatrný optimismus. Stále se má za to, že nehoda nemusí mít velké ekologické dopady.

25. duben

Objevila se velká ropná skvrna, den poté již pokrývala 1500 km čtverečních.

19. květen

Ropa zasáhla vzácný ekosystém na pobřeží Louisiany.

4. červen

Po několika neúspěšných pokusech se podařilo nasadit speciální ventil a část ropy odčerpávat.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů