Čtvrtek, 28. března 2024

Boj o ceny plynu nutí Gazprom k ústupkům

Boj o ceny plynu nutí Gazprom k ústupkům

Evropský trh se zemním plynem je v pohybu, jaký nebyl vidět desítky let. V základech se otřásá léty zavedený systém dodávek a určování cen plynu. A s ním i pozice ruského Gazpromu, Kremlem ovládané mocné firmy, na jejichž dodávkách byla dosud hlavně střední, východní a jižní Evropa závislá.

V obchodu s plynem se chystají změny, jejichž dopady pocítí i tuzemský zákazník. Největší dovozci plynu do Česka, němečtí giganti E.ON a RWE, jednají s Gazpromem o zcela novém modelu oceňování plynu, který by zohlednil nižší poptávku a pokles cen, způsobený krizí a přebytkem plynu na trhu. Podobná jednání vedou i další evropské firmy, jako je francouzská EdF či italský Enel. A Gazprom je ochoten k ústupkům.

Na burzách je levněji

"V krizi je situace složitá pro obě strany, producenty i odběratele. Jsme na stejné lodi. Když partneři potřebují porozumění a nejde to proti našim základním principům a pravidlům trhu, rádi jim vyjdeme vstříc," řekl nedávno na výroční konferenci Gazpromu ve francouzském Cannes šéf nejmocnější ruské energetické firmy Alexej Miller. Co to znamená?

Velcí dovozci - včetně lídra českého trhu RWE Transgas - mají s Gazpromem dlouhodobé kontrakty, v nichž se zavazují odebrat a zaplatit předem sjednané objemy plynu. Cena dodávek se vypočítává vždy na čtvrtletí dopředu podle světových cen ropy. Jenomže firmy, které obchodují na tomto principu, se od loňska octly pod obrovským tlakem.

Plynu je v Evropě přebytek. Krize srazila poptávku, objevují se nové zdroje plynu, zvýšila se kapacita přepravních cest, jimiž lze plyn posílat napříč kontinentem ze západu na východ. Velkým firmám, jako jsou RWE či E.ON, činné na českém trhu, šlapou na paty stovky agresivních konkurentů a srážejí zákaznické ceny.

Menší obchodní firmy nakupují surovinu na spotovém trhu, například na lipské burze, a přetahují velkým hráčům zákazníky. Loni nakupovali za ceny, až o 50 procent nižší proti dlouhodobým kontraktům, letos se rozdíl dlouhodobě držel na 40 procentech.

K novým obchodníkům, kteří mohou nabídnut nižší ceny, tak v Česku přecházejí tisíce klientů z řad firem i domácností. Že tento trend sílí a nové hráče je třeba brát vážně, ukázal příklad energetického gigantu ČEZ. Během čtrnácti dnů odlákal od konkurence na nabídku asi o desetinu levnějšího plynu 5500 domácností. To je polovina počtu, který "ulovili" ostatní za celé čtyři měsíce roku.

Jsou změny trvalé?

Velcí hráči s dlouhodobými kontrakty proto tlačí na Gazprom, aby změnil systém určování cen a zohlednil nízké spotové ceny. E.ON, přesněji jeho firma E.ON Ruhrgas, která import ruského plynu do Evropy pro celý koncern zajišťuje, už v jednání uspěl. Ostatní hráči mají šanci získat podobné ústupky.

"Gazprom je ochoten přistoupit na nový model oceňování, podle něhož se šedesát procent ceny plynu bude určovat jako dosud vzorcem, který se odvíjí od cen ropy a dalších ropných produktů, a čtyřicet procent ceny bude určováno spotovým trhem. Z obou položek se pak vypočte průměr," popsal pro HN zdroj z české pobočky E.ON.

Jednání v tomto směru potvrdil i šéf Gazpromu Miller: "Jsme konstruktivní vůči zákazníkům. To se může projevit například svázáním určité části objemů s tržními cenami, už jsme v několika případech souhlasili se zapojením cenové složky odvozované od spotového trhu."

Zároveň ale upozornil na rizika, která nový systém přináší. "Když před pár lety byl plyn na spotovém trhu dražší než z dlouhodobých kontraktů, nikdo z našich dlouhodobých zákazníků nevolal a nechtěl upravit systém podle spotového trhu. Ale prosím vezměte na vědomí: když se trh vrátí zpátky, nechtějte po nás, abychom se vrátili k dosavadní praxi," prohlásil doslova.

Otázka, na kterou Miller ani další experti zatím nemohou odpovědět, však zní: jsou změny na trhu s plynem jen výkyvem, vyvolaným krizí, nebo jsou už trvalé? Pokles poptávky, způsobený hlavně oslabením evropského průmyslu, je nejspíš dočasný. "Trh se podle většiny prognóz vrátí k původní úrovni do roku 2012, nejvýš 2015," říká Luděk Piskač ze Sdružení velkých odběratelů plynu.

Zlom možná právě nastává. V minulém týdnu na burzách po dlouhé době stouply ceny spotových obchodů s plynem. Cena dodávek na letošní zimu je nyní kolem 20 eur za megawatthodinu, což se podle obchodníků začíná blížit cenám z dlouhodobých kontraktů. "Však také jednání dovozců plynu s Gazpromem o změně v systému cen v posledních dnech ochladla," řekl HN zdroj z koncernu E.ON.

Tankery a břidlice

Jenomže trh ovlivňují i další vlivy. Ty nejvýraznější mají jméno "LNG" a "břidlice". Ještě před vypuknutím krize začaly přímořské státy hromadně budovat terminály na zkapalněný zemní plyn LNG, který se do Evropy dováží ze zámoří v obřích cisternových lodích. Gazpromu tak během posledních dvou let vyrostla slušná konkurence. Plynu je ale v Evropě přebytek i z dalších důvodů.

"Ve světě klesá poptávka po plynu, protože dva velcí spotřebitelé, jimiž jsou Čína a USA, vsadili na soběstačnost. Skupují po světě, případně budují vlastní ložiska, a proto omezují dovoz ze zámoří. O to víc plynu jde pak do Evropy," říká Piskač. A k tomu se objevují zcela nová ložiska plynu, uloženého v břidlicích.

Právě těžba břidličného plynu umožnila Američanům v posledních dvou letech omezit dovoz. Velké zásoby však má i Evropa. Nyní se mluví nejvíc o zásobách v Polsku, které začíná svá ložiska zkoumat. Pokud se ukáže, že je těžba z břidlic reálná, může se země stát významným producentem i exportérem plynu.

Odborníci ale zatím nejsou v názoru na perspektivu břidličného plynu jednotní. "Je to technologická novinka, komerčně se z břidlic daří těžit zatím jen v USA. Zda to bude možné i v Evropě, není jasné," říká Miroslav Jestřabík, šéf představenstva Moravských naftových dolů ze skupiny KKCG Karla Komárka.

Břidličná těžba má navíc velké ekologické dopady, srovnatelné s povrchovou těžbou uhlí.

V Cannes, kde se sešli šéfové velkých plynárenských koncernů Evropy, na nové zdroje zdaleka nepanoval jednotný názor. Jochen Weise, člen představenstva E.ON Ruhrgas, je přesvědčen, že se v plynárenství odehrává "globální změna", fatální pro Gazprom. "Ruský oligarcha teď bude soutěžit s americkým farmářem a s arabským šejkem, kdo dodá levnější plyn na kterékoli místo na světě," řekl.

"Jde o mýty," tvrdí ale Miller, muž, který drží prst na ruských plynových kohoutech. Ani břidličný plyn, ani zkapalněný LNG podle něj v nejbližších letech ruské dodávky, dopravované z klasicky těžených ložisek klasickými plynovody nenahradí.


AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
S přispěním Jaroslava Plesla

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů