Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tepelná čerpadla a soláry s lepšími podmínkami

Program Zelená úsporám se podpisem dodatku č. 1 ke směrnici změnil především v oblasti C, tedy využití obnovitelných zdrojů energie.

Tepelná čerpadla a soláry s lepšími podmínkami

Nově otevřel možnost dotace pro tepelná čerpadla technologie vzduch-vzduch a rozlišil také výši dotace u čerpadel podle toho, zda jsou nebo nejsou vybavena invertorem nebo akumulační nádrží. U solárních kolektorů určených pro přípravu teplé vody a pro přitápění se pak snížily parametry na požadované hodnoty dosažených solárních zisků.

Podpora pro nový typ čerpadel a nové výše dotací

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch musí být vybaveno invertorem a mít minimální topný faktor o hodno-
tě 3,7 při teplotní charakteristice A7/A20. U instalace tepelných čerpadel ­vzduch-vzduch s invertorem do novostavby je požadováno, aby vypočtená měrná roční potřeba tepla na vytápění budovy nepřesáhla hodnotu 55 kWh/m2 podlahové plochy.

Dosažení této hodnoty bude povinné také při instalaci všech typů dotovaných čerpadel a nízkoenergetických zdrojů na biomasu do novostaveb dokončených po 1. lednu 2011.

Program také nově rozlišuje výši dotace u čerpadel podle toho, zda jsou nebo nejsou vybavena invertorem nebo akumulační nádrží.

Úprava podmínek u solárních kolektorů

U solárních kolektorů určených pro přípravu teplé vody a pro přitápění se snížily parametry na požadované hodnoty dosažených solárních zisků. Došlo zejména ke snížení celkové hodnoty vypočteného ročního solárního zisku pro rodinný dům a na jednu bytovou jednotku v bytovém domě:

Podmínkou pro poskytnutí dotace dosažení vypočteného ročního solárního zisku je při reálném využití alespoň 350 kWh/m2 plochy apertury kolektoru (v případě systémů pouze pro přípravu teplé vody) nebo 280 kWh/m2 plochy apertury kolektoru (v případě systémů pro přípravu teplé vody a na přitápění) a celkem 1100 kWh pro instalaci na rodinném domě, nebo celkem 750 kWh na jednu bytovou jednotku, která je na systém napojena, pro instalaci na bytovém domě. U instalace, která slouží zároveň k přitápění, se požadované hodnoty vypočteného ročního solárního zisku pro celou instalaci zvyšují 1,3krát.


Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů