Pátek, 19. dubna 2024

Ekologům vadí návrh usnadnit výstavbu vodních a energetických děl

Ekologům vadí návrh usnadnit výstavbu vodních a energetických děl

Senátní novela o urychlení výstavby vodní a energetické infrastruktury omezí podle pěti ekologických organizací účast veřejnosti na rozhodování o sporných projektech. Expertní hodnocení variant těchto projektů ztratí smysl, vliv stavby na životní prostředí již nebude rozhodující na její povolení. Ekologická sdružení to uvedla ve společném stanovisku, které zaslala ČTK. Připomínají, že část novely předložila společnost ČEZ.
"Elektrárenská firma a senátoři se tak snaží urychlit výstavbu nových jaderných reaktorů, vedení vysokého napětí nebo jezů na Labi i na úkor dotčené veřejnosti a systémové ochrany životního prostředí," uvedli zástupci společností.
Novela umožňuje sloučit posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) s územním i stavebním řízením. Stanovisko ministerstva životního prostředí s doporučením nejvhodnější varianty stavby a podmínek pro její povolení by povolovací úřad podle ekologů dostal později než investorovu finální podrobnou dokumentaci pro sloučené územní a stavební řízení.
"Podmínky zajišťující ochranu životního prostředí by se tak staly čistě formálními," uvedli ekologové ze Zeleného kruhu, občanského sdružení Arnika, Sdružení za záchranu prostředí Calla, Hnutí Duha a Jihočeských matek.
Senátoři svůj návrh vtělili do novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, kterou poslali k projednání poslancům. Navrhují, aby se na energetické sítě a vodní díla vztahovala stejná pravidla jako na dálnice a silnice. Zákon by prohlásil jejich výstavbu za veřejný zájem. Prohlášení za veřejný zájem má podle tvůrců návrhu podléhat přísnému procesu a bude se týkat jen strategické infrastruktury. V souladu se zákonem bude poté možné odkup dotčených pozemků za tržní cenu a vyvlastnění umožní jen v případě nedohody.
Pokud o to stavebník požádá, spojí podle návrhu příslušný úřad u energetických a vodních staveb stavební a územní řízení. To se nelíbilo senátorovi Jiřímu Čunkovi, který varoval, že by to v konečném důsledku bylo v rozporu se správním řádem. Senátoři ale na jeho pozměňovací návrh nepřistoupili.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů