Pátek, 29. března 2024

Mluvme o plynu zcela bez obalu

Mluvme o plynu zcela bez obalu

Úroveň komfortu, mobility a osobní volnosti dosažitelná ve vyspělých ekonomikách světa je z velké části zajištěna kvalitou výroby a distribuce energie. Vědce a politické lídry však znepokojují předpovědi vzrůstající globální teploty v důsledku dramatického růstu spotřeby energie. Abychom tyto problémy překonali, navrhují se rozsáhlé změny způsobů, jakými civilizace využívá energetické zdroje. Co to znamená pro různé energetické zdroje? Který z nich projde environmentálním testem budoucnosti? Jsme přesvědčeni, že zemní plyn bude jedním z nich, ale pouze tehdy, pokud se my v plynárenském průmyslu plně přihlásíme k uhlíkovému managementu a budeme o plynu nahlas mluvit.

Slunci a větru neporučíme

Zemní plyn by měl být středem zájmu všech strategií ke snížení uhlíkových emisí, protože jde o ekologické palivo dneška i budoucnosti. Je načase ohlásit konec éry, kdy byl zemní plyn vnímán pouze jako "jedno z dalších" tradičních fosilních paliv, které údajně spíše překáží než pomáhá v boji proti globálnímu oteplování. Zemní plyn je jednoznačně ekologičtější než ropa nebo uhlí. Spalování plynu namísto ropy snižuje emise CO2 o 20 % a pokud se plyn používá místo uhlí, pak dokonce o 50 - 60 %. Zvýšení podílu plynu v energetickém mixu EU o jediné procento sníží emise CO2 o tři procenta.

Samozřejmě, že důležitou úlohu při budování nízkouhlíkového energetického mixu hrají obnovitelné zdroje a jaderná energie. Ale jakkoli je vývoj budoucích obnovitelných technologií slibný, zemní plyn nabízí nejlepší dostupné řešení. Některé obnovitelné technologie mají stále daleko k ekonomické a environmentální efektivitě a potřebují značnou podporu, což má negativní dopad na konečného spotřebitele. Také tu zůstává otazník nad jejich spolehlivostí, pokud nemůžeme ovlivnit kde svítí slunce a fouká vítr a pokud slunce nesvítí tak, aby pokrylo spotřebu v energetických špičkách.

U jaderných elektráren jsou tu stále okolnosti jejich bezpečnosti a navíc každý v západním světě ví, že výstavba jaderné elektrárny může klidně být projektem na desetiletí, nikoli na roky. Naproti tomu výstavba elektráren s moderním plynovým kombinovaným cyklem netrvá dlouho, tyto bloky jsou vysoce spolehlivé a poskytují čistou energii za konkurenceschopnou cenu. Plynárenský průmysl tak nabízí přesvědčivou odpověď na otázku, jak dostát vysokým závazkům na snížení uhlíkových emisí. A to vše s jistotou, kterou nenabízí žádné jiné palivo nebo technologie, a už vůbec ne se stejnými náklady.

Racionálně, šetrně a bez ideologie

Evropská unie zatím učinila jen malý pokrok ke svému cíli snížit do roku 2020 emise CO2 o 20 %, a to i přes zavedení obchodování s emisními povolenkami a podporu řady obnovitelných zdrojů energie. Přitom náhrada každého druhého uhelného bloku moderní plynovou turbínou by sama o sobě zajistila splnění téměř poloviny evropského emisního závazku. Ovšem k jeho splnění je nutná změna přístupu. Vlády zemí EU by musely přijít se speciální politikou a - což je důležitější - s nezatíženým pohledem na plyn.

V poslední době se hojně hovoří o těžbě plynu z břidlic. Ten může nabídnout ohromné příležitosti pro plynárenství i naše ekonomiky. Rozvoj těžby plynu z nekonvenčních zdrojů by mohl podpořit roli plynu v globálním energetickém mixu a plyn by se mohl stát primárním zdrojem pro výrobu elektřiny a dopravu. Tento plyn by také mohl pomoci vyvrátit evropské ideologicky motivované obavy ze spoléhání na ruský plyn. Aby mohl plyn z břidlic pomoci ochraně životního prostředí, musí se získávat šetrně a ekologicky nezávadným způsobem. To platí zejména pro Evropu, která je hustěji zalidněná než USA a má přísnější environmentální standardy.

Obávám se, že bez silné a účinné obhajoby ve prospěch plynárenství, vlády samy o sobě nenajdou optimální a finančně dostupné řešení těchto klíčových problémů. Proto chce Gazprom být vedoucím architektem této energetické strategie pro čistou budoucnost, a to jako ideový, tržní a technologický lídr a současně jako mezinárodní dodavatel energie.


Autor: Alexandr Medveděv
Autor je generálním ředitelem Gazprom Export a místopředsedou řídícího výboru Gazprom

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů