Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ vybral dodavatele měřidel pro projekt inteligentních sítí

 ČEZ vybral dodavatele měřidel pro projekt inteligentních sítí

Skupina ČEZ vybrala konsorcium Hewlett Packard jako dodavatele více než 40.000 inteligentních měřidel, pomocí kterých má vzniknout testovací koncept takzvaných chytrých sítí neboli Smart Grids. Kromě Hewlett Packard jsou členy konsorcia také společnosti Landis&Gyr, ZPA Smart Energy, Schrack Technik a Transtech CZ. Hodnota zakázky činí 400 milionů korun, uvedl ČEZ na svých internetových stránkách.
Rozvoj chytrých sítí je součástí iniciativy Futuremotion, kterou společnost ČEZ představila loni v létě. Smart Grids jsou silové elektrické a komunikační sítě, které umožňují regulovat výrobu a spotřebu elektrické energie. Principem tohoto zařízení je interaktivní obousměrná komunikace mezi výrobními zdroji a spotřebiči nebo spotřebiteli o aktuálních možnostech výroby a spotřeby energie.
Součástí konceptu Smart Grids jsou takzvaná chytrá měřidla, která umožňují dálkově odečitatelné měření spotřeby elektrické energie.
Prvním regionem, v němž elektrárenská společnost ČEZ vyzkouší Smart Grids s účastí odběratelů, bude mikroregion Vrchlabí. ČEZ chce pro účely testování a pilotního provozu do roku 2011 osadit inteligentními měřidly 40.000 domácností.
"Tento projekt je pro nás důležitý z hlediska testování technologií a inovací, které znamenají další evoluční krok na cestě k energetice 21. století. Ověření fungování inteligentních měřidel je prvním krokem směrem k budoucímu konceptu inteligentních sítí Smart Grids," řekl Milan Špatenka, ředitel útvaru rozvoj distribuce ČEZ.
V první fázi projektu proběhne ve spolupráci s konsorciem Hewlett Packard testovací provoz technologií ve specializované laboratoři. Poté dojde k osazování technologie na odběrných místech ve vybraných regionech distribuční soustavy.
Inteligentní sítě neboli Smart Grids by měly v budoucnu v celé ČR zajistit například lepší regulaci špiček spotřeby, rychlejší obnovení dodávky v případech poruch, nebo takzvaný ostrovní provoz, který při přerušení důležitého vedení zajistí přepojení menšího regionu přímo na místní výrobní zdroje s vyrovnanou bilancí spotřeby a dodávky elektrické energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů