Pátek, 19. dubna 2024

Vítkovice postaví elektrárnu v Turecku

Strojírenská skupina získala zakázku za 7,4 mld. korun. Turecká strana celkem investuje asi 10,8 miliard.

Vítkovice postaví elektrárnu v Turecku

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group začíná spolupracovat na výstavbě hnědouhelné elektrárny v turecké Adularii. Na zakázce za 300 milionů eur (zhruba 7,4 miliardy korun) se budou podílet dceřiné Vítkovice Power Engineering se společností BTG Energy. Pro výstavbu dvou bloků "na klíč" dodají firmy veškerá energetická zařízení. Sdělila to mluvčí skupiny Eva Kijonková.

Elektrárna se dvěma bloky o výkonech 145 megawattů bude stát asi 150 kilometrů od hlavního města Ankary, navazovat bude na hnědouhelný důl. Konsorcium českých firem získalo zakázku už v letošním prvním čtvrtletí; zahájení stavby firmy potvrdily v úterý.

Memorandum podepsaly také společnost Ferrit z Frýdlantu nad Ostravicí, která se bude podílet na vybavení dolu, Česká exportní banka a turecká společnost Adularya z holdingu NAKSAN. Celková investice turecké strany dosáhne až 440 milionů eur (zhruba 10,8 miliardy korun).

Vítkovice Power Engineering dodají pro elektrárnu mimo jiné zařízení pro kotelnu a strojovnu, technologie odsíření a zauhlování či zásobníky pro uhlí, vápenec i popílek. "Firma je také zodpovědná za výkon generálního projektanta a dodavatele celé stavby včetně ocelových konstrukcí," upřesnila mluvčí. Elektrárna bude využívat technologii fluidního spalování lignitu z přilehlého dolu. Turecká společnost plánuje v budoucnu rozšířit elektrárnu o další dva bloky.

Značka Vítkovice Machinery Group zastřešuje desítky firem strojírenské skupiny, které mají roční obrat nejméně 20 miliard korun. Celou skupinu zastřešuje společnost Vítkovice Holding, která loni zhruba zdvojnásobila zisk na 119,4 milionu korun. Tržby meziročně klesly o 25 procent na 55 milionů Kč.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů