Čtvrtek, 18. dubna 2024

Afghánští geologové odkryli oblast s 1,8 miliardy barelů ropy

Afghánští geologové odkryli oblast s 1,8 miliardy barelů ropy

Kábul - Geologové v Afghánistánu objevili naleziště s předpokládanými zásobami skoro dvou miliard barelů ropy. Oznámilo to tamní ministerstvo hornictví s tím, že kapacita pole může být ještě vyšší. Britští a američtí vědci nedávno popsali zatím nedotčená ložiska železné rudy zlata a barevných kovů, jejich hodnota by mohla dosáhnout až tří bilionů dolarů.

Na severu nepokoji sužované země bylo objeveno ložisko s 1,8 miliardy barelů ropy. Konkrétně se jedná o pánevní oblast mezi provinciemi Balkh a Šeberghán. "Neznám cenu nalezené ropy na trhu. Ale podle původního průzkumu zde leží 1,8 miliardy ropy a myslím, že tady toho bude ještě víc," uvedl mluvčí afghánského ministerstva hornictví Džavád Omar. Možnost těžby však podle odborníků téměř vylučuje právě vlekoucí se válečný konflikt a také chybějící těžební infrastruktura.

Kábul podle Omara v příštích měsících vypíše tendry na těžbu nejen ropy, ale také dalších surovin. Stále se prý jedná o nabídce na těžbu ropy u hranice s Tádžikistánem, kde se nachází asi 1,6 miliardy barelů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů