Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ve Zruči nad Sázavou biomasa srazila cenu tepla

Na cenu E.ON Energy Globe Award ČR 2010 byla v kategorii Obec nominována také Zruč nad Sázavou. V soutěži Energy Globe Award se již řadu let oceňují energeticky šetrné projekty ve více než 75 zemích, přičemž národní vítězové postupují do světového finále.

Ve Zruči nad Sázavou biomasa srazila cenu tepla

Letos společnost E.ON už podruhé pořádá tuto soutěž také v České republice.

Soutěžní projekt zručské radnice nazvaný Trvale udržitelný rozvoj ve Zruči nad Sázavou - I. etapa byl zahájen již v roce 2004, kdy město vybudovalo místo původní uhelné novou kotelnu na spalování biomasy. Ta se stala součástí soustavy centrálního zásobování teplem (CZT), kterou zároveň obsluhuje i kotelna na zemní plyn. >>Oba tyto zdroje jsou ve vlastnictví města a variantně dodávají teplo do společných rozvodů a domovních předávacích stanic. Provozovatel - firma Tedom Energo, s. r. o. - proto může podle ekonomické výhodnosti volit mezi zemním plynem nebo biomasou,<< vysvětluje starosta Mgr. Martin Hujer. Soustava CZT zásobuje teplem a teplou vodou zhruba tisícovku bytů, ale také školská zařízení, objekty občanské vybavenosti i odběratele v místním průmyslovém areálu.

Nová kotelna je osazena kogenerační jednotkou o instalovaném elektrickém výkonu 400 kWe a tepelném výkonu 560 kWt. Vyrobená elektřina částečně slouží k napájení samotné kotelny, především se však dodává do distribuční sítě ČEZ.

>>Základním palivem, přibližně ze šedesáti procent, pro oba nové kotle na biomasu je ekover, tedy granulát z rostlinného odpadu. Zbylý podíl tvoří dřevní štěpka,<< poznamenává Mgr. Martin Hujer. >>K využívání paliva ekover nás vede jeho ekonomická výhodnost.<< Připomeňme, že letos odběratelé z CZT ve Zruči nad Sázavou platí 528 Kč za každý dodaný gigajoul.

EKOLOGICKÝ I EKONOMICKÝ PŘÍNOS

>>Ekologický přínos této části projektu spočívá hlavně ve snížení produkce znečisťujících látek. Ta ve srovnání se spalováním uhlí ve staré kotelně ročně klesne o více než 90 tun. Zanedbatelné nejsou ani nižší náklady spalování biomasy. Například proti spalování zemního plynu tak ušetříme okolo 50 Kč/GJ,<< konstatuje starosta.

Ve městě se nesoustředili jen na moderní zdroje tepla. Hledisko tepelných ztrát, ale také vyšší spolehlivosti, sledovali i při výměně rozvodů tepla a instalaci 29 nových předávacích stanic. Tyto kroky následovaly ihned po vybudování nové biokotelny.

Náklady na ni činily 38 milionů korun, kogenerační jednotka vyšla na 8 milionů a pořízení nových rozvodů si vyžádalo dalších 20 milionů. Město přitom čerpalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí ve výši 50 mil. Kč, návratnost podílu města starosta odhaduje na osm let.

ŠETŘIT LZE TAKÉ NA OSVĚTLENÍ

Součástí projektu je i modernizace veřejného osvětlení. Na většině míst ve městě se měnilo včetně rozvodů, přičemž se nainstalovalo i pět regulátorů. Čtyři stovky svítidel jsou nově osazeny sodíkovými výbojkami o nižším výkonu 70, resp. 100 W. >>Protože šlo o celkovou výměnu veřejného osvětlení s úhrnnými náklady 22 mil. Kč, zmiňovat v tomto případě návratnost, by bylo asi příliš odvážné. Nicméně 300 tisíc korun, které takto ročně ušetříme na elektrické energii, ale také na opravách, jež moderní osvětlovací technologie prakticky nevyžadují, je příjemných,<< poznamenává Ing. Martin Hujer. Radnice při rekonstrukci veřejného osvětlení mohla využít jen dotaci 1 mil. Kč z programu Efekt (Ministerstvo průmyslu a obchodu) a 2 mil. Kč z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Ostatní náklady hradilo město.

>>Už chystáme další etapu výměny svítidel a rekonstrukci další části veřejného osvětlení na území města. Ale opět budeme spoléhat hlavně na vlastní rozpočet a dosažené úspory. Koncepčně totiž chybí dotační titul na obnovu veřejného osvětlení, byť v posledních dvou letech sídla do pěti tisíc obyvatel mohla na tyto účely využít podporu ze středočeského Fondu rozvoje obcí a měst,<< uzavřel starosta Zruče nad Sázavou Mgr. Martin Hujer.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů