Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zemana a spol. vyslechla policie kvůli Mostecké

Podařil se nám zázrak, že jsme to prodali tak draho, míní expremiér. Státní zastupitelství zvažuje, zda případ znovu otevře.

Zemana a spol. vyslechla policie kvůli Mostecké

Policie a státní zástupci vyslechli expremiéra Miloše Zemana a členy jeho někdejší sociálnědemokratické vlády v souvislosti s privatizací těžařské společnosti Mostecká uhelná. Výslechů se zúčastnili zástupci švýcarské prokuratury. "Vypověděl jsem přesně totéž, co jsem říkal v parlamentu, odcitoval jsem zápis ze zasedání vlády a popřál jsem vyšetřovatelům plný úspěch v jejich jednání," řekl Zeman.

Privatizace Mostecké uhelné se uskutečnila na konci 90. let. Podle policie ovládli podnikatelé v roce 1998 Mosteckou pomocí peněz, které měla firma ukládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Miliardové částky ale místo toho údajně odešly na zahraniční účty. Švýcaři podle médií podezřívají v souvislosti s privatizací podniku z praní špinavých peněz a z takzvaného nekalého hospodaření s veřejnými zájmy sedm lidí. Tytéž lidi údajně v minulosti vyšetřovala i česká policie.

Expremiér Zeman uvedl, že jeho vláda prodala státní podíl v Mostecké uhelné za 650 milionů korun. "V parlamentu jsem tehdy citoval Mladou frontu (Dnes), což byl protivládní deník, a já jsem říkal, že i tento deník uznal, že vládě se podařil zázrak, když to prodala za tak vysokou cenu," uvedl Zeman.

Mosteckou uhelnou podle Zemana z větší části privatizovala ještě předchozí koaliční vláda Václava Klause. "Na nás už zbyl menšinový podíl, a protože se s ním nedalo nic dělat, tak jsme ho prodali," řekl. Koupila jej podle Zemana společnost Appian Group, v níž pracoval bývalý prezident Mezinárodního měnového fondu Jacques Degrott. "Dost pochybuji, že by to byla podvodnická společnost," uzavřel.

Grégr vypovídal šest hodin

"Musím vás zklamat, protože jsem podepsal prohlášení, potvrzení o mlčenlivosti," řekl osmdesátiletý exministr průmyslu Miroslav Grégr, když po více než šestihodinovém výslechu opouštěl policejní služebnu. Soudí, že se nic převratného neděje a že se výslechům věnuje přehnaná pozornost. Šlo podle něho o sdělení informací.

Grégr, jenž byl při privatizaci klíčovým ministrem, prý dostával otázky od švýcarských vyšetřovatelů prostřednictvím českých policistů. Švýcaři kladli dotazy francouzsky a tlumočení podle Grégra prodlužovalo dobu výslechu. Vyšetřovatelé byli příjemní, poznamenal.

Grégr stejně jako Zeman za privatizací Mostecké uhelné stojí. "Vyšetřovací orgány za 11 let nic neobjevily, takže nevím, co by mělo být té privatizaci vytýkáno," řekl novinářům. "Rekultivace vytěžených oblastí je úspěšná a dávána za vzor," dodal.

Výslech Zemana a členů jeho kabinetu potvrdila i mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Uvedla, že zástupci švýcarské prokuratury tento týden pobývají v Česku, aby byli přítomni výslechům, které provádějí česká policie a státní zástupci. Vše se odehrává v souvislosti s právní pomocí, o niž Švýcarsko požádalo. Válová ovšem odmítla potvrdit, že výslechy souvisejí s kauzou Mostecké uhelné.

Dodala, že žádost o právní pomoc dříve putovala i z Česka do Švýcarska - česká strana požádala o "dokumenty a poznatky" související s odloženou kauzou Mostecké uhelné. "Poté, co je analyzujeme, tak se naše strana rozhodne, zda obsahují nový poznatek, který by umožňoval znovuotevření případu," podotkla Irena Válová.

Špidla: Nechci dělat závěry

Bývalý vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zemanovy vlády Vladimír Špidla řekl, že byl vyslechnut jako svědek. "Odpověděl jsem na všechny otázky bez problémů," uvedl. Na dotaz, co si myslí o případu privatizace Mostecké uhelné, odpověděl, že nemůže činit žádné závěry. "To je na vyšetřovatelích, aby to udělali," dodal. Jako svědek byl vyslechnut i bývalý ministr školství Eduard Zeman.

Exministra zdravotnictví Ivana Davida se vyšetřovatelé dotazovali asi 3,5 hodiny na pozadí privatizace Mostecké uhelné tuto středu. Zajímali se o to, jakým způsobem byly ministrům předkládány materiály nebo jak si měl možnost ověřovat údaje. "Myslím, že se ode mne nic podstatného nedozvěděli," řekl. Dodal, že se na podrobnosti privatizace již nepamatuje, protože se netýkala zájmů jeho ministerstva.

Mostecká uhelná společnost, předchůdce Mostecké uhelné, a. s., vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. Společnost několikrát změnila vlastníka. V roce 1998 v ní největší podíl patřil Appian Group. V roce 2003 ji od investičního fondu Appian Central Europe Development Investment Funds PCC Limited koupili Antonín Koláček (40 procent), Luboš Měkota (40 procent), Petr Pudil (10 procent) a Vasil Bobela (10 procent). V roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku.

V témže roce odkoupil menšinový podíl prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatel Pavel Tykač.

AUTOR: Olga Skalková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů