Pátek, 19. dubna 2024

Turecko se připojí k evropské rozvodné soustavě, což přinese nové energetické a ekonomické možnosti

Technologie inteligentní sítě vyvinutá společností GE umožní integraci jednotlivých rozvodných soustav, což zvýší energetickou spolehlivost v Evropě.

Turecko se připojí k evropské rozvodné soustavě, což přinese nové energetické a ekonomické možnosti

ATLANTA, USA, 6. září 2010 - Letos v září se Turecko připojí k evropské rozvodné soustavě za použití technologií inteligentní sítě vyvinutých společností GE (NYSE: GE). Toto propojení přinese nové ekonomické i energetické příležitosti. Turecká rozvodná společnost (TEIAS) bude nyní moci nakupovat i prodávat elektřinu na evropském energetickém trhu a vzájemné propojení posílí spolehlivost i dostupnost energie v celé Evropě.

"Území obsluhované ENTSO-E (Evropská síť provozovatelů elektrických rozvodných soustav) je jedním z regionů s nejvyšší poptávkou po energii na světě," stojí ve zprávě, kterou v loňském roce vydalo turecké ministerstvo pro energetiku*. "Energetické strategie zemí v tomto regionu směřují k modelu jednotného trhu, a to prostřednictvím synchronizace více soustav. Tím se zvýší spolehlivost dodávek elektřiny, maximálně se zvýší efektivita výroby, přenosu, distribuce i spotřeby energie při současném omezení dopadů na životní prostředí."

Propojení Turecka se zbytkem evropské soustavy je významným krokem k tomu, aby bylo možné tyto iniciativy realizovat. Přeshraniční systém snad rovněž umožní vytvoření nového, čistšího energetického mixu pro Evropu. V evropských zemích existuje značná poptávka po energii z obnovitelných zdrojů a Turecko má právě těchto zdrojů dostatek, díky čemuž mohou z právě vytvořeného propojení energetických soustav profitovat obě strany, jak TEIAS, tak ENTSO-E.

"Technologie inteligentní sítě otevírají nové energetické příležitosti," prohlásil Bob Gilligan, viceprezident divize digitální energie v GE Energy Services. "Naše komunikační a kontrolní řešení umožňují zásadní pokrok v mezinárodním obchodu s energiemi a v jejich sdílení, což se ještě před pár lety jevilo jako něco zhola nemožného. Až se Turecko připojí k evropské energetické komunitě, bude to představovat klíčový krok pro energetické systémy na obou stranách tohoto spojení."

Řešení pro komunikaci v rámci inteligentní sítě a ochranná zařízení vyvinutá společností GE budou monitorovat stav sítě v bodech spojení a automatizovat kontrolu výroby a zatížení v Turecku. Systém bude dále optimalizovat sdílení energie a její kvalitu, čímž zvýší spolehlivost celé soustavy a zabrání kaskádovitým výpadkům.

S využitím osvědčených produktů a svých zkušeností s integrací rozvodných soustav dokončila po několika měsících společnost GE konstrukční práce na systému. Projekt se nachází v poslední fázi testování. Spuštěn bude v září. Jde o vůbec první propojení turecké a evropské rozvodné soustavy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů