Pátek, 29. března 2024

Předseda ERÚ: Elektřina podraží příští rok o 12 až 14 procent

Předseda ERÚ: Elektřina podraží příští rok o 12 až 14 procent

Elektřina pro domácnosti může příští rok zdražit zhruba o 12 až 14 procent. Uvedl to dnes předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt v pořadu Impulsy Václava Moravce. Pro stanovení ceny na rok 2011 je rozhodující, kolik slunečních elektráren se připojí do konce letošního roku, dodal.

"Dvanáct, 13, možná 14 procent. Toto rozpětí vidím jako reálné. Ale zdůrazňuji, není to jenom otázka fotovoltaiky, je to podpora i ostatních zdrojů. Protože kupříkladu i rozvoj biomasy má vliv na zvýšení ceny, ale to převážné zvýšení opravdu nese fotovoltaika," upozornil Fiřt. Počátkem září činil instalovaný výkon v solárních elektrárnách v Česku přibližně 700 MW, koncem letošního roku dosáhne zhruba 1400 až 1500 MW, předpokládá předseda ERÚ.

Zástupci fotovoltaického průmyslu odhadují zvýšení ceny elektřiny v příštím roce na pět procent, elektrárenská společnost ČEZ zhruba na 20 procent. "Nebude to bohužel pět procent, to pásmo bude výrazně vyšší, ale nebude to ani těch 20 procent," řekl Fiřt.

"Poměrně slušný odhad" bude mít ERÚ koncem září a začátkem října, dodal Fiřt. Upozornil také, že podpora obnovitelných zdrojů promítaná do ceny elektřiny pro spotřebitele je v současnosti poměrně nízká a rozdíl se bude vyrovnávat až do roku 2012. Až v tom roce se "srovnají veškeré náklady, které s podporou souvisí", řekl Fiřt a zdůraznil, že podobný skok jako na počátku roku 2011 by se však už neměl opakovat.
Fiřt také řekl, že instalovaným výkonem 700 MW v solárních zdrojích je Česko mezi evropskými zeměmi na střední úrovni. Výkonem až 1500 MW na konci letošního roku se dostane na přední místo.

V souvislosti s růstem cen elektřiny kvůli podpoře fotovoltaických zdrojů poznamenal, že zástupci ERÚ již od roku 2008 upozorňovali, že zákon je špatný a potřebuje úpravu, aby regulační úřad mohl snížit výkupní ceny. Na jednáních na to podle Fiřta ERÚ upozorňoval hospodářský výbor parlamentu i vládu. Poslanci však prý na tato upozornění nereagovali.

"Neznám důvod, proč to poslanci neudělali. Pravda je, že jsme dodávali řadu čísel a informací, kam se může tento problém vyhrotit. Bohužel se tak nestalo," řekl. Zákon byl rychle projednán až úřednickou vládou premiéra Jana Fischera.

Předseda ERÚ upozornil, že v budoucnu hrozí podobný problém s biomasou. Biomasa je zdroj, který se v Česku bude asi hodně rozvíjet. "Problém je v tom, že není dobře znám potenciál biomasy," řekl Fiřt. Existují už smlouvy na export biomasy, přesto řada investorů už staví biostanice.

"Neměli bychom podporovat zdroje, které by nadbytečným instalovaným výkonem vyvolaly zvyšování ceny," uvedl. Tento problém by se podle něho mohl vynořit během dvou až tří let, a je proto potřeba předem "nastavit parametry tak, aby podobný problém nenastal".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů