Úterý, 23. dubna 2024

S novým dodavatelem jde uspořit ročně tisíce korun

Srovnání nabídek cen elektřiny

S novým dodavatelem jde uspořit ročně tisíce korun

Sedm, osmnáct, nebo dvacet procent? Velcí hráči se předhánějí v odhadech, o kolik se kvůli slunečním elektrárnám zvedne příští rok cena elektřiny. Výběr správného dodavatele tak bude ještě důležitější, než letos. HN vám poradí, jak ušetřit na energiích.

Trh s elektřinou to již není v Česku jenom ČEZ, nebo Pražská energetika. Řada lidí volí stále častěji jiné firmy, které zásobují jejich domácnosti proudem. Od menších dodavatelů si lidé slibují pokud ne lepší služby, pak rozhodně lepší ceny. Srovnání dodavatelů ukazuje, že vhodným výběrem dodavatele je možné výrazně ušetřit. Pro některé domácnosti může být úspora až kolem patnácti procent.

Například průměrná domácnost v Praze s tarifem PRE Komfort Klasik 24 ušetří přechodem k levnějšímu dodavateli přibližně sedm až osm procent, tedy jednu měsíční zálohu, kterou nyní Pražské energetice platí.

Ovlivnitelná je sice jen cena silové elektřiny, tedy jen asi padesát procent celkové ceny energie, ale i tak dokáže přechod k levnějšímu dodavateli, případně změna tarifu, podstatně s celkovou fakturou zamávat. Zbytek z ceny tvoří regulovaná složka, kterou pevně stanovuje Energetický regulační úřad.

Menší jsou levnější

Menší dodavatelé bojují hlavně cenou. Nejlevněji v Praze vychází podle kalkulátoru ERÚ pro domácnosti, které elektřinou netopí, společnost RSP Energy. Firma, která má mezi svými zákazníky přibližně patnáct set domácností, patří do nově vzniklého švýcarského holdingu RSPE, ve kterém figurují izraelští, ruští a švýcarští občané. Vede ji exšéf konkurenčního Lumen Energy Jiří Hubka.

Další levný dodavatel, Nano Energies, pak kromě ceny hraje i na ekologické city. Podle marketingového ředitele Karla Srny se orientuje na nákup energie z obnovitelných zdrojů. "Nakupujeme i od těch, kdo mají na střechách dva či tři panely," řekl HN Srna.

Velcí hráči na druhou stranu nezahálejí a snaží se malým štikám konkurovat. Například Pražská energetika uvedla tarif pro domácnosti s menší spotřebou Bonus 2010, se kterým se rázem dostala mezi levnější dodavatele. "Stejné ceny silové elektřiny u tohoto tarifu budou platit až do konce roku 2012," říká mluvčí Petr Holubec. Podle něj tisíce domácností od PRE odešly, ale "další tisíce se vrátily". "Jsme flexibilní, umožňujeme sjednání například splátkových kalendářů v případě, že se zákazníci dostanou do potíží," řekl Holubec.

Regulaci neovlivníte

Se změnou dodavatele se navíc nepojí riziko, že pokud by došlo ke stejnému "průšvihu" jako v případě nechvalně známého krachu Moravia Energo, domácnostem by přestaly svítit lampy či topit kamna. Zákon pamatuje na tento případ, pro který existuje takzvaný dodavatel poslední instance.

Ten nahradí společnost, která přestane energii dodávat do doby, než si domácnost nevybere nového dodavatele. Ceny takových dodávek jsou ale vyšší.

Firmy mají na konečnou cenu proudu však jen omezený vliv. Na rozdíl od ceny silové elektřiny regulovanou část ceny není možné ovlivnit. Skládá se z několika dílů.

Asi nejpropíranější je v poslední době podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. V současnosti činí 166 korun za jednu megawatthodinu. Příští rok by měla vzrůst podle odhadů ERÚ na 500 korun. V tom případě by domácnostem podražila elektřina asi o deset až patnáct procent. Elektrárenský gigant ČEZ uvádí ještě hrozivějších osmnáct procent.

K tomu dojde podle výkonného ředitele společnosti Daniela Beneše v případě, že se solárním investorům podaří do konce roku, do kdy bude platit štědrá podpora fotovoltaiky, zprovoznit další panely o výkonu dva tisíce megawattů.

V regulované ceně je ještě samotná částka za distribuci, která se platí "vlastníkovi drátů", zahrnuje měsíční pevnou platbu podle hodnoty hlavního jističe a cenu za dopravenou megawatthodinu.

Distributoři jsou v Česku tři - PREdistribuce v Praze, ČEZ Distribuce v severní části Čech a Moravy a E.ON Distribuce, která operuje v Jižních Čechách.

Kolik lze za rok ušetřit na elektřině

Praha: Dvoučlenná bezdětná rodina v novostavbě v Praze, elektřinu používá pouze pro běžné účely, netopí s ní ani si neohřívá vodu. Spotřeba ve vysokém tarifu 3500 kWh ročně, tarif D02d, jistič do 3x25A.

Jižní Čechy: Rodina ve starším rodinném domě v jihočeském kraji o podlahové ploše 150 metrů čtverečních bez zateplení. Rodina topí přímotopy, elektřinou ohřívá i vodu. Spotřeba ve vysokém tarifu 3 600 kWh, v nízkém 38 000 kWh, tarif D45d, jistič do 3x40A.

Olomoucký kraj: Rodina ve starším zatepleném rodinném domě v olomouckém kraji o ploše asi 150 metrů. Využívá akumulační vytápění, elektřinou ohřívá i vodu. Spotřeba ve vysokém tarifu 2 600 kWh, ve vysokém 20 000 kWh, tarif D26d, jistič do 3x40A.


91 466

tolik domácností změnilo svého dodavatele elektřiny od začátku roku 2010. Nejvyšší nárůst byl v srpnu, kdy se tak rozhodlo přes dvacet tisíc domácností.

18 procent

O tolik by měla podle ČEZ vzrůst pro domácnosti cena elektřiny na příští rok. Důvodem je hlavně podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

AUTOR: Ondřej Malý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Jak ušetřit na energiích

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů