Sobota, 20. dubna 2024

Průzkum:Energetické nároky spotřebičů klesly za 20 let až třikrát

Průzkum:Energetické nároky spotřebičů klesly za 20 let až třikrát

Energetická náročnost domácích elektrospotřebičů výrazně klesla a jejich nejúspornější varianty nyní mají ve srovnání se začátkem 90. let až třikrát nižší spotřebu elektrické energie. Vybavenost domácími spotřebiči je v České republice vysoká, avšak lidé zatím málo myslí na jejich modernizaci a používají starší spotřebiče. Vyplývá to z údajů, které zveřejnili organizátoři programu Partnerství Zelená úsporám.

"Mnoho lidí nevěnuje pozornost stáří spotřebičů, kterými je jejich domácnost vybavena. Úsporné modely nabízené v prodejnách mají přitom výrazně nižší spotřebu energie," sdělil dnes ČTK Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie, které je organizátorem programu Partnerství Zelená úsporám. Platby za elektrickou energii přitom podle něj tvoří až pětinu rozpočtů domácností.

Chladničku má téměř 100 procent tuzemských domácností a pračku téměř 90 procent. Nejstaršími elektrospotřebiči v českých domácnostech jsou chladničky (devět roků) a mrazničky (osm roků). Stáří praček dosahuje v průměru téměř osm let. Nejlépe jsou na tom myčky a sušičky, které vykazují průměrné stáří 3,5 roku, respektive něco málo přes pět let.

Spotřebiče pořízené na počátku 90. let mají podle statistik dvakrát vyšší spotřebu než nynější spotřebiče těch nejúspornějších energetických tříd. V případě kombinovaných chladniček a mrazniček mají třikrát vyšší spotřebu než nyní nejúspornější třída A++. Stárnutí spotřebiče navíc podle odborníků způsobuje například u chladniček nárůst spotřeby elektrické energie o jedno až dvě procenta ročně, a to především kvůli změně vlastností izolační pěny.

Projekt Partnerství Zelená úsporám, který v červnu zahájilo ministerstvo životního prostředí společně s výrobci a distributory elektrospotřebičů, má spotřebitelům dát lepší přehled o energeticky úsporných domácích elektrospotřebičích. Nový informační program by měl společně s dotačním projektem Zelená úsporám přispět ke snížení energetické náročnosti domácností.

Součástí programu je nově zřízená internetová stránka www.zelenausporam-partnerstvi.cz, na které lidé najdou seznam úsporných výrobků, informace o jejich správné obsluze i o způsobu recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Zájemci o informace mají nyní na výběr z více než 400 úsporných elektrospotřebičů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů